Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Gebouw van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) geopend voor het publiek op zaterdag 8 september van 10.00 - 17.00 uur

24 augustus 2007
Tijdens de Open Monumentendag 2007 staan moderne monumenten uit de twintigste eeuw centraal. Meer dan 3000 gebouwen in Nederland doen mee aan deze bijzondere dag en zijn gratis toegankelijk. Ook het gebouw van de RACM in Amersfoort is dit jaar voor het publiek geopend.

Rondleidingen door het gebouw

Het gebouw van de RACM bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. De nieuwbouw, van de hand van architect Abel Cahen, is een prachtig voorbeeld van het zogenaamde Hollands Structuralisme. Het is opgedeeld in meerdere kleine eenheden, zoals torens, stegen en pleinen. In het hart van het gebouw bevindt zich een grote open ruimte, de vide, die bekroond wordt met een glazen koepel.

De opzet - met zijn binnenstraten en binnenpleinen - sluit volgens de architect goed aan op de structuur van stegen en straatjes van de oude binnenstad. Het oude gedeelte is het voormalige Oud-Katholiek Seminarie (een Latijnse school, een jongenshuis en een kapel) uit 1725.

In 1988 werd de locatie door de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in gebruik genomen.

Het gebouw `met de koepel' beroert nog steeds de inwoners van Amersfoort. Regelmatig wordt het genoemd tijdens de jaarlijkse verkiezing van het `lelijkste' gebouw van Amersfoort. Aan de andere kant is het gebouw in 2004 uitgeroepen tot een van de vijftien gebouwen die als voorbeeld kunnen dienen voor inspirerend bouwen in Nederland.

Waarom valt dit gebouw zo op? Kan dit te maken hebben met de opvallende architectuur of met de locatie midden in de historische binnenstad? Voor de gebruikers zelf is het gebouw niet altijd even praktisch. Oordeel zelf tijdens uw bezoek aan de RACM.

Vormgegeven Idealen, architectuur en stedenbouw in Amersfoort 1940-1965

Fotograaf Pauline Opmeer heeft in opdracht van de RACM een impressie gemaakt van de wederopbouwmonumenten in Amersfoort. De stad staat bekend om zijn oude stadscentrum. Echter, een groot deel van de stad is gebouwd tussen 1940 en 1965. Aan de hand van thema's zoals `naar school' en `geloof in de wijk', bezoekt u het Amersfoort uit die tijd, ook wel de wederopbouwperiode genoemd. De tentoonstelling staat in de kantine van de RACM.

U bent van harte welkom bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten Kerkstraat 1 / Muurhuizen (nabij de Appelmarkt), Amersfoort.