Gemeente Heerenveen


---


---

Open monumenten dag

Open Monumentendag Heerenveen
Jongere bouwkunst is het thema van de Open Monumentendag 2007. In Heerenveen zijn zaterdag 8 september van 11.00 tot 17.00 uur allerlei activiteiten: de stadswandeling Verhalen achter de gevels, de tentoonstelling In dienst van de landheer in Museum Willem van Haren, oude sleepboten in de Heeresloot en openstelling van van de Kruiskerk en de Molen Welgelegen. In Oranjewoud is Landgoed Oranjewoud open voor publiek en kan worden gewandeld in de tuinen van Landgoed Oranjestein. Alle activiteiten zijn gratis. Stadswandeling
Verhalen achter de gevel, een wandeling langs historische panden in Heerenveen 1850-1965 is de titel van de stadswandeling die speciaal voor Open Monumentendag is gemaakt. De werkgroep Oud-Heerenveen verzamelde gegevens die door het Comité Open Monumentendag zijn verwerkt tot een boeiend, leesbaar en handzaam boekje met heldere plattegrond. Meestal gaat het bij historische panden om architectuur en bouwstijl. In Verhalen achter de gevel staan de bewoners en hun werkzaamheden van de panden centraal. Het leverde leuke wetenswaardige verhalen op met aardige anekdotes, zelfs voor niet wandelaars. Zaterdagmorgen 8 september om half elf neemt wethouder Coby van der Laan het eerste exemplaar in ontvangst. Zij geeft ook het startsein voor de Open Monumentendag. De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur en kan zowel onder leiding van een gids als individueel worden gedaan. De start is bij Museum Willem van Haren. Daar is ook de stadswandeling Verhalen achter de gevel verkrijgbaar. Voor deelnemers aan de Open Monumentendag is het boekje gratis. Daarna kost het EUR 3,50. Individueel kan de hele dag worden gewandeld, de (gratis) stadswandelingen onder leiding van een gids (met het bekijken van twee historische panden) starten om 11.00 en 14.00 uur bij het Museum Willem van Haren. Opgave vooraf is niet nodig. Sleepboten, molen Welgelegen en Kruiskerk
Tot de jongere monumenten behoren ook de ongeveer 25 sleepboten die zaterdag 8 september weer afmeren in de Heeresloot. Ook de molen Welgelegen is weer open, van 09.00 uur tot 22.00 uur. Traditiegetrouw worden er van 11.30 tot 14.30 uur pannenkoeken gebakken. De Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg, onderdeel van de stadswandeling Verhalen achter de gevel, is van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.
In dienst van de landheren
Museum Willem van Haren laat zien hoe personeel vroeger leefde en werkte op de landgoederen in Oranjewoud. Niet alleen de meiden en knechten, ook de huisknecht en de gouvernantes. Zaterdag 8 september is de eerste dag van de tentoonstelling In dienst van de landheren van Oranjewoud. De toegang van Museum Willem van Haren is die dag gratis.
Landgoederen in Oranjewoud
Landgoed Oranjewoud en de tuinen van Landgoed Oranjestein zijn op de Open Monumentendag van 11.00 tot 17.00 uur opengesteld voor publiek. Eigenaar Friesland Bank van Landgoed Oranjewoud wil het publiek graag laten meegenieten van dit monumentale gebouw waar generaties De Blocq van Scheltinga's hebben gewoond. Er is een kleine fototentoonstelling over de familie. De familie De Beaufort-van Sminia van Landgoed Oranjestein laat graag anderen mee genieten van de monumentale Roodbaardtuin met slingerpaadjes, zicht-assen, prieeltjes en vijvers. En natuurlijk de unieke Victoriaanse kas met gebogen glas. Er zijn twee wandelroutes op het Landgoed, één van een halfuur en één van een uur. Ingang bij de Oranjerie aan de Marijke Muoiweg. Omdat Parklandschap Oranjewoud niet vrij toegankelijk is, kunnen bezoekers hun auto het best parkeren bij Museum Belvédère, restaurant Tjaarda of op een van de aangegeven parkeerplaatsen.


---