Provincie Antwerpen


Persuitnodiging Provincie Antwerpen


---

Iedereen Woordenaar


---

Neen, het is geen grap en ook geen typfout& Onder het motto 'Ontdek de woordenaar in jezelf ' start op 9 september 2007 in Duffel de reizende tentoonstelling 'Iedereen woordenaar'. Deze interactieve tentoonstelling over de geschiedenis en toekomst van de Nederlandse taal is opgebouwd rond de vraag: Wie maakt het Nederlands? Jij, de woordenaar of allebei?

Als je het opzoekt in een woordenboek, ontdek je dat een woordenaar een woordenboekenmaker of lexicograaf is. De eerste woordenaar was Cornelis Kiliaan. Met zijn Etymologicum Teutonicae linguae gaf hij in 1599 namelijk het allereerste verklarende woordenboek van de Nederlandse taal uit. In 2007 is het 400 jaar geleden dat deze Cornelis Kiliaan overleed. De Provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen herdenken hem met een Kiliaanjaar en verschillende activiteiten, waaronder de tentoonstelling Iedereen woordenaar.

Deze reizende tentoonstelling is uniek in Vlaanderen. Niet omdat het een reizende tentoonstelling is, maar omdat ze op een interactieve manier mensen aanspoort tot creatief zijn met taal en woorden. De bezoeker treedt letterlijk in de voetsporen van Cornelis Kiliaan en andere woordenaars, en kan aan het einde van het parcours zelf een woord toevoegen aan een gloednieuw woordenboek. Daarnaast is de tentoonstelling gevuld met feiten en kennis over de Nederlandse taal en wordt de bezoeker uitgedaagd stil te staan bij de vraag wie beslist wat goed Nederlands is. Want behoort een nieuw woord al tot de Nederlandse woordenschat als we het gebruiken, of pas nadat het in een woordenboek verschijnt? Zijn we niet allemaal een beetje een woordenaar?

Iedereen woordenaar gaat van start op 9 september 2007 in de openbare bibliotheek van Duffel. De tentoonstelling blijft er te bezoeken t.e.m. 3 oktober. Daarna trekt deze reizende tentoonstelling nog langsheen de bibliotheken van Geel, Kalmthout en de Permekebibliotheek in Antwerpen.

Wij nodigen u graag uit op de opening van deze boeiende tentoonstelling op zondag 9 september vanaf 10 uur in de openbare bibliotheek van Duffel, O.-L.-Vrouwlaan 1 2570 Duffel. Gelieve uw aanwezigheid uiterlijk op woensdag 5 september te melden bij Bruni Hens op bruni.hens@admin.provant.be of 03/240 64 92.

Programma:

10.00 uur: ontvangst

10.30 uur: verwelkoming door Lili Stevens, schepen van cultuur gemeente Duffel

10.35 uur: opening van de tentoonstelling door Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur provincie Antwerpen

11.00 uur: uitreiking van de prijzen van de Kiliaanquiz

11.30 uur: receptie

Voor meer info:


- elly.deweirdt@admin.provant.be


- stijn.vanrossem@admin.provant.be