Edgar del Cantor exposeert 'Chileense verhalen'


AMSTERDAM, 20070827 -- Van zondag 9 tot en met donderdag 27 september is het werk van de Chileense kunstenaar Edgar del Canto te zien in atelier-galerie Abstreal, Sint Pieterspoortsteeg 31 te Amsterdam. Binnen een schijnbaar vrolijke context vertelt Del Canto in zijn schilderijen de duistere verhalen van gewone mensen in een Zuid-Amerikaanse stad. De openingshandeling vindt plaats op zondag 9 september om 15.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Tijdens de gehele tentoonstellingsperiode is Edgar del Canto aanwezig om tekst en uitleg te geven over zijn schilderijen. Zie voor informatie www.abstreal.nl.

Edgar del Canto (1963) woont en werkt in Valparaíso. Deze havenstad is na Santiago de grootste stad van Chili. Del Canto volgde een schildersopleiding aan de Escuela Municipal de Bellas Artes de Valparaíso. Hij won in zijn land verschillende schildersprijzen en kreeg eervolle vermeldingen. De tentoonstelling in Amsterdam is de eerste keer dat zijn werk in Europa is te zien.

Dubbelzinnige uitbundigheid
De thema's in het werk van Del Canto zijn het leven van alledag in een Zuid-Amerikaanse stad: gewone mensen op straat getekend door het leven, hun geschiedenis en hun tragedie. Ieder persoon draagt zijn eigen duistere verhaal met zich mee in deze schijnbaar altijd vrolijke omgeving. In een voor Europese begrippen onverwacht ontwapende stijl combineert hij zijn thema's met de uitbundigheid van het Latijnse continent. Met zijn expressieve kleurenpalet en schilderstijl maakt hij de warmte en het klimaat van zijn geboortestad Valparaíso bijna voelbaar.

Bijzondere ontmoetingen
Del Canto exposeert zijn werk in atelier-galerie Abstreal. De plek waar collega-kunstenaar Marcel Blom werkt en tentoonstelt. Het is de eerste keer dat Blom zijn gehele atelier-galerie openstelt voor een collega-kunstenaar. Marcel Blom: "Vier jaar geleden maakte ik een reis door Zuid-Amerika. De eerste week in Chili bezocht ik de stad Valparaíso en kwam daar in aanraking met de schilderijen van Edgar del Canto. In handen-en-voeten-Spaans kwamen we aan de praat over de schilderijen en wat ons als kunstenaar beweegt. In mijn werk ben ik op zoek naar de grens tussen perspectief, figuratie en de invloeden van de moderne schilderkunst. Deze zoektocht zag ik ook in het werk van Edgar. Zes weken lang trok ik daarna door Chili met voortdurend een van zijn schilderijen op mijn netvlies. Zijn werk kon mij niet loslaten. Aan het eind van de rondreis door Chili heb ik Edgar weer opgezocht en nam ik twee van zijn doeken mee naar Nederland."

Intensheid
Ook voor Edgar del Canto was de ontmoeting heel bijzonder. Het leven van een kunstenaar is zwaar. Maar zeker voor een kunstenaar in Chili, want weinig Chilenen kopen kunst. Del Canto had bijna het geloof opgegeven dat iemand voor zijn werk zou gaan. Op de dag van zijn verjaardag kocht Marcel zijn schilderijen. Voor Del Canto kwam hij als een engel uit de hemel. Het gaf hem nieuwe inspiratie en geloof in zijn werk. De afgelopen jaren bleef het contact tussen de twee kunstenaars. Met steun van de Chileens overheid werd het voor Del Canto mogelijk om Europa te bezoeken en zijn schilderijen te exposeren. Marcel Blom wil graag zijn fascinatie voor het werk van Del Canto aan het Nederlandse publiek laten zien. "Het werk van Edgar heeft een hoge kwaliteit. Het heeft een intensheid die de hedendaagse westerse schilderkunst overstijgt."

Praktische informatie
Atelier-galerie Abstreal bevindt zich in de Sint Pieterspoortsteeg 31, een zijstraat van de Nes, op steenworpafstand van de Dam. De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur of na afspraak. Voor meer informatie over de expositie kijk op www.abstreal.nl, e-mail marcel.blom@abstreal of telefoon (020) 62 62 113.





Ingezonden persbericht