Gemeente Rotterdam

Op zondag 9 september, de laatste dag van de Wereldhavendagen, vertoont het Gemeentearchief Rotterdam in Lantaren/Venster vier films over de Europoort. Ze behoren tot de beste onder de Rotterdamse filmklassiekers. Eén ervan is de kritische film Rotterdam Europoort van Joris Ivens. Deze is door de maker zelf ooit de meeste geslaagde uit zijn oeuvre genoemd.

In de jaren zestig vechten enkele Nederlandse filmmakers een heftige strijd uit over de voors en tegens van de Europoort. De aanleg van de Europoort draagt er weliswaar toe bij dat Rotterdam de grootste haven van de wereld wordt. Maar er is ook een keerzijde. In 1961 maakt Wim van der Velde, de latere directeur van de Nederlandse Filmacademie, daar voor de VPRO een kritische documentaire over. In Polders voor industrie schetst hij de afschrikwekkende gevolgen van de drang tot modernisering en schaalvergroting: natuurgebieden verdwijnen en historische dorpen en boerenbedrijven worden met de grond gelijk gemaakt.
De pleitbezorgers van de Rotterdamse haven laten dat niet op zich zitten. Met Poort van Europa (1962) van Ytzen Brusse laten ze zien dat de industriële ontwikkeling van het gebied van groot belang is voor de stedelijke en maatschappelijke vooruitgang.

Joris Ivens

In 1966 mengt de beroemde cineast Joris Ivens zich in het debat met Rotterdam Europoort. Opmerkelijk is dat Ivens die film maakt op uitnodiging van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Als communist en criticus van het Nederlandse optreden in Indonesië is hij al geruime tijd uit de gratie. Ivens maakt van de gelegenheid gebruik kritiek te spuien op het kapitalistische systeem. In zijn film laat hij er bovendien geen misverstand over bestaan dat de Rotterdamse haven in zijn ogen onlosmakelijk met dat systeem is verbonden. De relatie met het havenbedrijf lijdt er overigens niet onder. Dankzij Ivens bemiddeling mag zijn geluidsman Tom Tholen in 1967 ook een film maken voor het havenbedrijf, Toets. De film doet wat hij moet doen: het goede imago van de haven bevorderen. Op de Berlinale (1968) wordt Toets uitgeroepen tot beste korte film en wint daarnaast nog prijzen in Frankrijk en Italië.

150 jaar gemeentearchief

Het Gemeentearchief Rotterdam viert in 2007 zijn 150-jarig bestaan met allerlei activiteiten voor een breed publiek. De Rotterdam Classics tonen op de eerste zondag van de maand films uit de collectie van het archief, in samenwerking met Theater Lantaren/Venster. Rotterdam Classics 'Europoort' begint om 15.30 uur. Entree 6,-/5,-

Bron: Gemeentearchief Rotterdam, 29-08-2007