Ingezonden persbericht


Documentaire Maurice Nijsten over Musica Sacra Maastricht uitgezonden op L1

Jubileumeditie van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september 2007

L1 televisie zal op zondag 9 en zondag 16 september, respectievelijk deel 1 en deel 2 van een documentaire uitzenden die Maurice Nijsten naar aanleiding van de editie van Musica Sacra Maastricht 2006 gemaakt heeft. In deze documentaire geeft Nijsten een mooie impressie van dit bijzondere festival dat inmiddels de 25ste editie in gaat. Musica Sacra Maastricht is in deze 25 jaar uitgegroeid van een Europees festival van religieuze muziek tot een compact, thematisch en zeer breed geprogrammeerd kunstenfestival. Het biedt topmuziek uit alle tijden, (jeugd)theater, films en lezingen. Door de bijzondere ambiance van een nazomers Maastricht en het unieke decor van de historische locaties is Musica Sacra Maastricht hét cultuurweekend in het buitenhuis van Nederland. De uitzendingen zijn telkens om 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur, 20.00 uur en 23.00 uur.

Documentaire Musica Sacra Maastricht
Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten-Bannier volgden in 2006 de voorbereidingen, repetities en uitvoeringen van het bekende kunstenfestival Musica Sacra Maastricht. Deze tweedelige documentaire geeft een impressie van dit kleurrijke festival. Uitvoerenden, festivalbezoekers en andere betrokkenen zorgen met hun optredens, repetities en interviews voor een boeiend geheel, waarbij de toeschouwer ook een kijkje achter de schermen krijgt. Op zondag 9 september wordt deel 1 uit de documentaire getoond en op zondag 16 september is deel 2 aan de beurt. De uitzendingen zijn telkens om 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur, 20.00 uur en 23.00 uur. Musica Sacra Maastricht 2007
Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september 2007 biedt Musica Sacra Maastricht een breed en verrassend programma met topmusici en jong talent, met onder andere het Limburgs Symfonie Orkest, de Nederlandse Bachvereniging, het Schönberg Ensemble en Asko Ensemble. Tijdens Musica Sacra zijn er tien premières en een uniek locatieproject dat tussen zonsopgang en zonsondergang speelt. Het programma wordt aangevuld met onder andere bijzondere films in Lumière, toneel van de Toneelacademie Maastricht en een avontuurlijke tocht naar de oorsprong van de Keizerzaal. Naast de drie grote avondconcerten is het merendeel van de voorstellingen gratis toegankelijk.

Visioenen van Eeuwigheid
Met al zijn kracht verzet de mens zich tegen zijn vergankelijkheid en de angst dat zijn leven werkelijk eindig is. Niemand biedt hem zekerheid. De mens vindt steun in geloof en filosofie en de fantasie biedt alle vrijheid. Onbekende verten, eeuwigheid. De hemel, het paradijs, nirwana, de eeuwige jachtvelden, luilekkerland, de hel, het infinito nero en reïncarnatie bieden de mens de troost om de zwaarte van het aardse bestaan te trotseren. Nergens anders dan in Maastricht, een van de oudste steden van Nederland en de wieg van Europa, komen de visioenen van eeuwigheid beter tot hun recht.

Glorie van het hiernamaals
Musica Sacra Maastricht verkent de glorie van het hiernamaals en toont in muziek en andere beeldende vormen de visioenen van eeuwigheid. Het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard speelt Wolfgang Rihms Gesungene Zeit voor viool en orkest, Lukas Foss' Time Cycle voor orkest en sopraan en Musica Celestis van Aaron Jay Kernis. De Nederlandse Bachvereniging zingt Een requiem voor de Eeuwigheid. Het Schönberg Ensemble en Asko Ensemble brengen met De Tijd van Louis Andriessen de eeuwigheid tot klinken. Discantus zingt middeleeuwse muziek, ensemble amarcord speelt renaissancemuziek en Les Corps Glorieux van Messiaen is te horen op het orgel van de Sint-Servaas. De Schola Maastricht laat de bezoeker de visioenen van de profeten ervaren.

Kaartverkoop
Vanaf donderdag 5 juli 2007 is het volledige programma van Musica Sacra Maastricht beschikbaar via de festivalsite www.musicasacramaastricht.nl en via de UITbalie in Maastricht. De kaartverkoop start op zondag 12 augustus 2007. Het is ook mogelijk voor enkele gratis voorstellingen kaarten te reserveren.

Festival Musica Sacra Maastricht is een coproductie van de stichting Musica Sacra, Theater aan het Vrijthof Maastricht en de KRO Radio 4. Festival Musica Sacra Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Musica Sacra Maastricht, het Ministerie van OC&W, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, Stichting Cultuur en Bedrijf, Dagblad De Limburger (Media Groep Limburg), Kanunnik Salden Nieuwenhof, Stichting Elisabeth Strouven, Stichting Edmond Hustinx, The Talent Industry - een initiatief van Limburgs Festival Platform.

///////////////////////////////////
Meer festivalinformatie voor de pers (