Gemeente Tiel


Open Monumentendag in Tiel Oog voor detail

Het landelijke thema voor de Open Monumentendag op zondag 9 september 2007 is 'Monumenten van de twintigste eeuw: 1900-1965'. Onder de titel 'Oog voor detail' zetten tal van monumenten in Tiel hun deuren open voor publiek. Er is aandacht voor bijzondere bouwmaterialen- en onderdelen, de zorgvuldigheid van de ontwerper en het ambacht van de uitvoerders.

Monumenten
Dit jaar gaat de wandelroute langs vele bekende monumenten zoals het St. Andreas Gasthuis, de Dominicuskerk en de Caeciliakapel, maar ook langs minder bekende in bijvoorbeeld de Ambtmanstraat, Waterstraat en Weerstraat. Vrijwilligers vertellen de bezoekers verhalen over het monument en wijzen ze op de bijzondere details. Niet opgenomen in de wandelroute, maar wel open voor publiek zijn de kerken in Drumpt, Wadenoijen en Kapel-Avezaath. De St. Maartenstoren kan na inschrijving beklommen worden. Bij een aantal begraafplaatsen zijn gidsen aanwezig. De particuliere begraafplaats Versteegh in Kapel-Avezaath is ook zaterdag geopend. Daarnaast zetten het Flipje- en Streekmuseum, het Ambtmanshuis, het gerechtsgebouw en het burgerweeshuis hun deuren open en zijn de kanonnen aan de Waalkade weer te bezichtigen.

Tentoonstellingen en workshops
In het Regionaal Archief Rivierenland is een tentoonstelling te zien over Kapel-Avezaath. En in de St. Maartenskerk kunnen bezoekers het werk van kunstenaarsechtpaar Ard en Eef de Graaf bekijken. Op het plein voor de Agnietenhof geven glazenier Job de Heus en steenhouwer Peter Rijksen diverse demonstraties en korte workshops met glas-in-lood en natuursteen.

Muziekprogramma
De beiaardier van de St. Maartenskerk luidt de Open Monumentendag om 12.00 uur in. In vele monumenten is muziek te horen van onder andere het Tiels Madrigaalkoor, Operettekoor dElstars en het Barok-orkest. Het volledige muziekprogramma en het programma voor de Open Monumentendag staan in het boekje dat speciaal voor deze dag is gemaakt.

Programmaboekje
U kunt het programmaboekje Monumentendag Tiel 'Oog voor detail' downloaden.Het boekje is ook gratis verkrijgbaar bij De Zaak van de Stad, de openbare bibliotheek Tiel, het Flipje- en Streekmuseum en het stadhuis. Op 9 september is het boekje verkrijgbaar bij het centrale punt in het Ambtmanshuis en bij de opengestelde monumenten.

Bekijk voor meer activiteiten de evenementenkalender.

Laatst bijgewerkt: 03 september 2007