Ingezonden persbericht

09 september 2007

PERSBERICHT

Cabaretier Henk Rijckaert brengt zijn Loebas nu ook naar de Nederlandse zalen

Cabaretier Henk Rijckaert is in Vlaanderen al lang geen onbekende meer, maar dankzij een mooie finaleplaats op Cameretten vorig jaar, is hij dit seizoen ook voor het eerst in Nederland te zien met zijn eerste avondvullend programma Loebas. Op dinsdag 11 september speelt hij in De Kleine Komedie in Amsterdam, en op vrijdag 14 september in Theater Pepijn in Den Haag. De hoogste tijd dus, om dit aanstormend Vlaams talent aan u voor te stellen.

Henk Rijckaert draait al een tijdje mee in het Vlaamse humorcircuit: als improvisator en later als cabaretier oogst hij al jaren veel bijval. Zijn eerste korte programma, het Pulp Fiction- sprookje De Duif, leverde hem meteen een finaleplaats op Humorologie 2003 op. Op de volgende editie van hetzelfde concours (2005) stond hij opnieuw in de finale, dit keer met zijn tweede korte programma Het Vergrootglas. Rijckaert sleepte er op overtuigende wijze publieks- én persoonlijkheidsprijs in de wacht.

Tussendoor werkte hij mee aan de humorsoap Microcosmos op radiozender Studio Brussel en was hij op nationale televisie met De Bovenste Plank en In de Ban van Urbanus.

In september 2006 leverde Henk Rijckaert zijn eerste avondvullende voorstelling af, waarin hij alle duivels ontbindt én zijn sterkste troeven uitspeelt: als begenadigd verteller pakt hij zijn publiek in met scherpe observatiehumor en een unieke mix van ontroering, herkenbaarheid en absurditeit.

Loebas is een voorstelling over honden en kinderen of kortom... - zoals hij het zelf altijd met pretoogjes omschrijft- over huisdieren in het algemeen. Het programma wordt lovend onthaald door pers en publiek. In het najaar van 2006 nam Rijckaert met een verkorte versie van Loebas deel aan Cameretten en haalde daar de finale. Hij werd verdienstelijk derde en kreeg een mooi juryrapport:

"Henk zet zijn verhaal prettig neer en hij staat zelf ook te genieten op het podium. Muzikaal zit het stevig in elkaar. In de liedjes komt de inhoud vaak mooi samen."

Dit seizoen is Loebas voor het eerst als avondvullend programma te zien in de Nederlandse zalen. Een volledige speellijst is te vinden op de website.

De pers over Henk Rijckaert

Nederland

AD ROTTERDAM (over halve finale Cameretten)

"De Belg Henk Rijckaert is een natuurtalent. Zijn grappen over de onvolmaaktheden van het menselijk lichaam zijn raak. Van de drie deelnemers had hij veruit de meeste lachers op zijn hand. Hoelang nog houdt Wim Helsen Henk Rijckaert in zijn voorprogramma?"

DE VOLKSKRANT (over finale Cameretten)

"De Vlaming Henk Rijckaert liet een goede indruk achter. Hij bleek een aanstekelijke, Javier Guzman-achtige comedian die bovendien ook nog eens over muzikale kwaliteiten beschikt."

Vlaanderen

DE MORGEN

"Henk Rijckaert heeft met zijn eerste avondvullende programma Loebas een naam gekozen die bij hem past: humor met een hoge aaibaarheidsfactor, maar gebracht met schwung."

GENTBLOGT.BE

"Rijckaert slaagt er niet alleen in om ons onder tafel te krijgen van het lachen maar daarnaast (en soms tegelijkertijd, faut le faire) slaagde hij er in om de zaal tot tranen toe te ontroeren." gentblogt.be

WITTENOND.BE

"Henks humor is pretentieloos en zeer toegankelijk" wittenond.be

Dinsdag 11 september

20.15 uur

De Kleine Komedie Amsterdam

¤ 13,50

Vrijdag 14 september

20.30 uur

Theater Pepijn Den Haag

¤ 10,00

Meer informatie op www.henkrijckaert.be

- EINDE PERSBERICHT-