Nederlandse Politiebond


Minister Ter Horst geeft gehoor aan CAO-eis NPB

Nog voordat de onderhandelingen over een nieuwe politie-CAO officieel zijn begonnen is een belangrijk CAO-voorstel van de NPB al door de werkgever gehonoreerd. Op donderdag 6 september heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) toegezegd dat het ministerie gaat onderzoeken in hoeverre het huidige beloningssysteem recht doet aan de zwaarte van het politiewerk.

De NPB is de enige politiebond die in zijn CAO-inzet drie weken geleden aan de minister toegestuurd nadrukkelijk heeft aangedrongen op een herijking van de functiewaardering binnen de Nederlandse politie. De huidige uitgangspunten van het systeem doen volgens de NPB geen recht aan het maatschappelijk belang van het politiewerk en de bijzondere kenmerken daarvan (geweldsmonopolie, beroepsrisico's). Daardoor worden politieambtenaren structureel op een te laag niveau beloond.

Om deze stelling te onderbouwen heeft de NPB het afgelopen jaar in eigen beheer onderzoek gedaan naar de verschilen tussen de beloning van de Nederlandse politieambtenaar en de beloning van werknemers in vergelijkbare functies in binnen- en buitenland. Het resulterende feiten- en cijfermateriaal is aan de CAO-inzet van de NPB toegevoegd om de diverse NPB-voorstellen voor een verbetering van de inkomenspositie van de politiewerknemers kracht bij te zetten.

De NPB is uiteraard zeer verheugd dat minister Ter Horst het pleidooi van de NPB zozeer ter harte heeft genomen dat ze reeds in de voorfase van de CAO-onderhandelingen een onderzoek naar mogelijke verbeteringen van het beloningssysteem heeft aangekondigd.

Ze liet ook weten dat onderzoek samen met de bonden te willen uitvoeren; de NPB zal daar als grootste politiebond van Nederland graag zijn medewerking aan verlenen.

De minister deed haar toezegging nadat ze bijna 15.000 handtekeningen in ontvangst had genomen van politieagenten uit het hele land die een hoger salaris voor de politie gerechtvaardigd vinden. De NPB bedankt de individuele collega's die deze actie op touw hebben gezet: hun inspanningen hebben ongetwijfeld bijgedragen aan dit eerste 'CAO-resultaat'.

Gepubliceerd op 09 september 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.