()

GP2 in Monza

GOEDE KANSEN HO-PIN TUNG GETORPEDEERD

Een doldrieste collega en remproblemen ruïneerden het kansrijke raceweekend van Ho-Pin Tung op het circuit van Monza in Italië. In beide races, zaterdag en zondag, reed de jonge Chinees erg sterk, na een moeizame kwalificatie. Zijn rondetijden, waren vergelijkbaar met die van de top vijf. In de eerste race, zaterdag, op weg naar de punten, op de negende plaats, boorde Kazuki Nakajima in de tweede chicane zijn auto in de achterzijde van de BCN Competicion-bolide van Ho-Pin Tung. De schade was zo groot dat de uitlaat dicht zat en de motor dus afsloeg. Einde race voor Ho-Pin Tung. De straf die voor de kamikaze-actie aan Nakajima werd gegeven door de wedstrijdleiding, diskwalificatie en 10 startplaatsen terug in de zondagrace, was nauwelijks een troost voor de boze Ho-Pin Tung. 'Een domme, totaal onnodige actie, hoe hard moet je een coureur straffen; dit is de zoveelste keer dat Nakajima de race van een collega torpedeert.'

De race op zondagochtend, vlakvoor de Formule 1 wedstrijd, zag er aanvankelijk ook goed uit. Gestart vanaf een 15e plaats op de grid, was hij in het begin heel snel. 'Ik won plek na plek, kon echt aanvallen,' aldus Ho-Pin na de race. In de tweede helft van de wedstrijd kreeg hij problemen met de remmen. Op Monza worden de remmen zeer zwaar belast. 'Ga maar na,' zegt Ho-Pin, 'afremmen van 320 tot 60 km/h en dat elke ronde weer.' In de laatste ronde, in de beroemde Parabolica-bocht, remde de auto nog maar nauwelijks en belandde de Chinees-Nederlandse coureur naast de baan. 'Weer was ik opgeklommen naar de 9e plaats en had ik dus uitzicht op punten en nu deden de remmen mij de das om. Ho-Pin finishte niet, maar werd nog wel in het klassement opgenomen.

Ho-Pin kijkt uit naar de race op Francorchamps, volgend weekend. 'Het is al lang geleden dat ik daar heb geraced, het is een veeleisende en uitdagende baan. Ik kan nauwelijks wachten...’

Nakajima heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd. In dit seizoen is Ho-Pin Tung al twee keer geconfronteerd met de brokkenpiloot en talloze andere rijders zijn Nakajima al een keer tegengekomen. In zijn eerste race in de GP2 in Bahrein werd Ho-Pin Tung door de Jappanner van de baan geduwd en belandde hij met meer dan 200km/h in de muur. De kamikazepiloot was het weekend in Monza begonnen met een officiële waarschuwing van de wedstrijdleiding. Die heeft niet geholpen...