Socialistische Partij afdeling Oss

De Heus niet dicht, gemiste kans Provincie

09-09-2007 * Het provinciebestuur (GS) van Brabant wil veevoederfabriek De Heus in Ravenstein vooralsnog niet tot sluiting dwingen. De fabriek moet er tot januari 2008 mee ophouden, omdat zij al meer heeft geproduceerd dan de 140.000 ton die haar milieuvergunning jaarlijks toestaat.

Maar de provincie deinst terug voor de ingrijpende gevolgen die dit voor De Heus zou hebben. De provincie wil in ieder geval wachten tot de Raad van State dit najaar een oordeel heeft geveld over de nieuwe milieuvergunning van De Heus, waartegen 100 Ravensteinse gezinnen te hoop zijn lopen. Zij menen dat ook deze vergunning geen einde zal maken aan de stankoverlast van het bedrijf.

De SP raadsfractie vindt dat het provinciebestuur de uitspraak van de Raad van State over De Heus niet zo maar naast zich neer kan leggen. De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, vindt dat de Provincie moet optreden, omdat De Heus in Ravenstein veel meer produceert dan volgens de vergunning is toegestaan. De provincie zou op deze manier een einde kunnen maken aan de jarenlange stankoverlast in dit historische stadje.

De SP is verbaasd dat de belangen van een organisatie die al jarenlang de wet overtreedt kennelijk zwaarder wegen dan het welzijn van de inwoners van Ravenstein. Daarom gaat de SP Statenfractie vragen stellen aan Provinciale Staten.