Nieuwe wereldwijde norm voor kankerpreventie

AMSTERDAM, 20070910 -- - Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, lid van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk, presenteert 1 november 2007 in Nederland het rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Het WCRF netwerk verwacht dat dit rapport de nieuwe wereldwijde wetenschappelijke norm wordt voor de preventie van kanker.


Een onafhankelijk en internationaal panel van 21 gerenommeerde wetenschappers werkte vijf jaar aan het in kaart brengen en interpreteren van de resultaten van 7.000 toonaangevende wetenschappelijke onderzoeken naar oorzaken en preventie van 17 soorten kanker. Vanuit Nederland zijn bij dit onderzoek onder meer wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en wetenschappelijke onderzoekers van de Wageningen Universiteit betrokken.

Bescherming tegen kanker
In het nieuwe rapport naar het verband tussen leefstijl en kanker, wordt aangegeven dat de keuze voor een bepaald voedingspatroon in combinatie met een bepaalde leefstijl kan leiden tot verlaging van het risico op kanker. Bovendien geeft het rapport aan hoe het internationale wetenschapspanel tot bepaalde conclusies is gekomen en van welke betekenis deze kunnen zijn voor de bevolking in het algemeen, wetenschappers, gezondheidsdeskundigen en beleidsmakers in de hele wereld. Het WCRF zal de conclusies uit het rapport verspreiden in de vorm van educatieve voorlichtingsprogramma's voor miljoenen mensen over de gehele wereld.

Toezicht door internationale organisaties
Het onderzoek Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective is uitgevoerd onder toezicht van zes internationale organisaties: de World Health Organization (WHO), de Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations (UN), de UN Children's Fund (UNICEF), de International Union of Nutritional Sciences (IUNS), de UICC (Union Internationale Contre le Cancer) en de International
Food Policy Research Institute (IFPPRI).

Pelagia de Wild, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Het nieuwe rapport zal naar verwachting de wetenschappelijke basis van de wereldwijde strategie voor kankerpreventie gaan vormen. Kanker kent geen grenzen en is een wereldwijd probleem wat vraagt om een wereldwijde aanpak. Daarom publiceert het WCRF netwerk dit nieuwe rapport. Het vergroot en specificeert de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding, leefstijl, beweging, gewicht en kanker."

Perspresentatie
Op 31 oktober aanstaande worden in Amsterdam, Londen, Washington DC, Hongkong en Beijing bijeenkomsten georganiseerd waar de resultaten van het onderzoek Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective aan de pers worden gepresenteerd.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds organiseert op 31 oktober om 12.00 uur de perspresentatie in Amsterdam in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Noteer deze datum alvast in uw agenda.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die is gespecialiseerd in de preventie van kanker door gezonde voeding en leefstijl. De stichting heeft als missie mensen bewust te maken van het feit dat het risico op kanker verlaagd kan worden door gezonde voeding en een daarbij behorende leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding, leefstijl en kanker. Daarnaast geeft de stichting voorlichting over kankerpreventie. Deze voorlichting is gericht op donateurs, gezondheidsdeskundigen en de bevolking in het algemeen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan haar werk doen dankzij giften van donateurs en ontvangt geen overheidsgelden. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft het CBF-Keur voor verantwoorde fondsenwerving en -besteding.

Voor meer informatie, zie www.wcrf.nl.

Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt deel uit van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk.

Meer informatie
Pelagia de Wild, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL)
020-3449596
p.dewild@wcrf.org




Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds