Verwijderen van afval in 2006 toegenomen

10/09/2007 16:46



SenterNovem



In 2006 is in Nederland vijf procent meer afval verwijderd ten opzichte van 2005. In 2006 is dertien procent meer afval gestort dan in 2005. Er werd in 2006 4,0 miljoen ton afval gestort. De verbrande hoeveelheid afval steeg met één procent tot 5,5 miljoen ton. Dit blijkt uit het meest recente rapport "Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2006" door de werkgroep Afvalregistratie.

Meer gestort en verbrand
In Nederland is in 2006 in totaal 9,6 miljoen ton afval verwijderd (gestort en verbrand). Dit is een stijging van vijf procent in vergelijking met 2005 (zie figuur). De hoeveelheid gestort afval bedroeg vorig jaar 4,0 miljoen ton. Dit is een toename van dertien procent ten opzichte van 2005. De hoeveelheid brandbaar huishoudelijk- en bedrijfsafval die op een stortplaats is verwerkt, steeg van 1,3 miljoen ton naar 2,2 miljoen ton. Ook het storten van reststoffen van afvalverbranding is toegenomen. Grond en shredderafval werden minder op de stort gebracht. De totale hoeveelheid verbrand afval steeg met één procent naar 5,5 miljoen ton. Huishoudelijk afval blijft met 3,4 miljoen ton de grootste afvalstroom die verbrandingsinstallaties verwerken, een daling van vier procent ten opzichte van 2005. Uit cijfers over de in- en uitvoer van afval blijkt dat de uitvoer van scheidingsresiduen in 2006 is afgenomen. Dit leidt tot een toename van de hoeveelheid gestorte scheidingsresiduen in Nederland. De hoeveelheid verbrande scheidingsresiduen in Nederland daalde tot 0,7 miljoen ton. De totale verwerkte hoeveelheid scheidingsresiduen nam toe van 1,3 naar 1,7 miljoen ton.

Meer verbrandingscapaciteit
De afvalverbranders verbranden al jaren zo veel als bedrijfstechnisch mogelijk is. In 2006 is er geen extra capaciteit bijgekomen, waardoor de verbrandingscapaciteit nu ruim 5,9 miljoen ton bedraagt. Er bestaan diverse initiatieven voor verdere uitbreiding van de verbrandingscapaciteit. De totale omvang hiervan is ongeveer 2,6 miljoen ton. Hiervan wordt naar verwachting 0,5 miljoen ton in 2007 gerealiseerd.

Gft-afval
De verwerking van gft-afval daalde in 2006 met vier procent tot 1,3 miljoen ton. Dit is laagste hoeveelheid verwerkt gft-afval sinds 1994. De verwerking van andere organische stromen bij deze verwerkers steeg daarentegen tot ruim 0,3 miljoen ton. Dit betreft voornamelijk grof tuin- en plantsoenafval en overige organische stromen. De capaciteit aan gft-verwerking breidt nog steeds verder uit en is nu ruim 2 miljoen ton.

Werkgroep Afvalregistratie
De Werkgroep Afvalregistratie inventariseert jaarlijks de hoeveelheid verbrand, gestort en gecomposteerd afval en de slibverwerking in Nederland. In de Werkgroep participeren het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Afvalbedrijven en de taakvelden Bodem+ en Uitvoering Afvalbeheer van SenterNovem. De gegevens zijn vastgelegd in het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2006'. In het rapport is de verwerking van afval getalsmatig weergegeven. De gegevens van de Werkgroep gelden als landelijk uitgangspunt en worden onder meer gebruikt voor de monitoring en evaluatie van de uitvoering van het Landelijk afvalbeheerplan 2002-2012 (LAP).





http://www.verenigingafvalbedrijven.nl