Gemeente Voorschoten

College stelt prioriteiten aan ruimtelijke
ontwikkelingsactiviteiten
Uitgebracht op: maandag 10 september 2007

Het college heeft prioriteiten gesteld aan ruimtelijke ontwikkelingsactiviteiten voor de periode 2007 - 2012. Het grote aantal projecten dat op stapel staat is in een realistisch perspectief geplaatst. Daartoe heeft het college twee krachtige besluiten genomen. Er is prioriteit gegeven aan 85 projecten die beslist door moeten gaan. Om de komende jaren goede voortgang te boeken is ingestemd met een personele uitbreiding waarvoor 1,1 miljoen is gereserveerd. Het nieuwe plan betekent ook dat een beperkt aantal projecten later ter hand zal worden genomen. Het collegevoorstel wordt behandeld in de raadscommissie WRG van 19 september en voor besluitvorming voorgelegd in de gemeenteraad van 4 oktober 2007.

In de prioriteitendiscussie van het college ging het om eigen bouwprojecten van de gemeente, projecten waarbij de gemeente particuliere initiatieven ondersteunt, bestemmingsplantrajecten en activiteiten voor beleidsontwikkeling die belangrijk zijn als randvoorwaarden voor de ruimtelijke ontwikkelingen. Aanleiding vormt het bestuurskrachtonderzoek van de gemeente Voorschoten (rapport Pröpper, februari 2007). Daarin is gesteld dat de ambities van de gemeente groter zijn dan wat de organisatie nu aankan. Om beter te presteren is het stellen van prioriteiten noodzakelijk.

Het college doet een concreet voorstel aan de gemeenteraad voor de fasering en planning van alle ruimtelijke projecten en activiteiten die door de gemeente worden uitgevoerd en begeleid. Aan de hand van de planning is vastgesteld welke personele capaciteit nodig is om die planning te kunnen te realiseren. De kosten aan extra inzet van personeel kan binnen de projecten worden terugverdiend.

De prioritering heeft voor een aantal projecten gevolgen in de tijd. Bijvoorbeeld de kantorenlocaties bij station Voorschoten, beleidsontwikkeling op het gebied van recreatie en toerisme, de revitalisering van de Rouwkooplaan en de woningbouwlocatie Starrenburg III. De betrokkenen van deze projecten zijn schriftelijk geïnformeerd en worden uitgenodigd voor een gesprek.


- einde bericht -