Waterschap Groot Salland

Groot Salland zorgt voor waterkwaliteit zandwinningsplas Linderveld

Laatste wijziging: 10 september 2007

Het Waterschap Groot Salland waakt over de waterkwaliteit van de zandwinningsplas Linderveld bij Lettele. Juist nu een grondbank (GMG) het voornemen heeft geuit om in opdracht van de eigenaar de voormalige zandwinlocatie te gebruiken om grond en baggerspecie te verwerken. Volgens de bestaande regelgeving van het Rijk en provinciaal beleid kan het bedrijf de plas verondiepen en herinrichten ten behoeve van natuurontwikkeling. Binnen de wettelijk geldende voorwaarden kan hiervoor licht verontreinigde grond en baggerspecie worden gebruikt.

Ongerustheid

Het waterschap begrijpt de ongerustheid van omwonenden die bang zijn voor verontreiniging als baggerspecie wordt gebruikt bij het verondiepen van de plas. Daarom heeft het waterschap aan het betreffende bedrijf gevraagd om een vergunningsaanvraag op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (WVO) te doen. Op deze wijze kan het waterschap betere eisen stellen aan de in te brengen grond en baggerspecie en aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. Op het ontwerpbesluit van het waterschapsbestuur dat volgde, konden belanghebbenden reageren. En dat is ook gebeurd. Deze zogenaamde zienswijzen zijn momenteel in behandeling. Morgenavond tijdens de door de Grondbank GMG georganiseerde inloopbijeenkomst zullen vertegenwoordigers van het waterschap ook aanwezig zijn.

Een eventuele vergunning
Als het bestuur van het waterschap besluit om de WVO-vergunning af te geven, meet de Grondbank gedurende 9 jaar de kwaliteit van de oppervlaktewater. Het waterschap controleert deze metingen steekproefsgewijs door eigen monstername. Alle aan te voeren partijen grond en bagger zijn namens de Grondbank onderzocht volgens wettelijk vastgestelde richtlijnen. Het waterschap zal ook deze partijen door extra bemonstering steekproefsgewijs gaan controleren.

Via het bestaande grondwatermeetnet wordt het grondwaterpeil rondom de plas bewaakt. Gezien de ongerustheid in de omgeving wordt overwogen om ook de kwaliteit van het grondwater te gaan meten; hoewel dit gezien de kwaliteit van het ingebrachte materiaal eigenlijk niet echt noodzakelijk is.
Als het waterschapsbestuur de aangepaste vergunning definitief vaststelt komt deze weer 6 weken ter inzage te liggen, kennisgeving in de Deventer Post en Deventer Dagblad. In de kennisgeving is eveneens te lezen wat de beroepsmogelijkheden zijn.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl