Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Juni

---

Koningin en Prinses Máxima 11 september 2007 bij galapremière Hans van Manen Festival

Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden wonen dinsdagavond 11 september in het Muziektheater in Amsterdam de galapremière bij van het Hans van Manen Festival.

Het festival is een eerbetoon aan de 75-jarige choreograaf.

In september zijn op het festival vijfentwintig choreografieën van Hans van Manen te zien, verdeeld over zes verschillende programma's. De balletten worden uitgevoerd door nationale en internationale gezelschappen. De werken worden voor het merendeel live begeleid. De programma's vinden plaats in het Muziektheater, Koninklijk Theater Carré en Schouwburg Arnhem, waarna in november een tourneeprogramma volgt door Nederland.

Op het programma van de galapremière staan Grosse Fuge uitgevoerd door het San Francisco Ballet, Trois Gnossiennes door het Ballet van het Marijinski Theater (Kirov), Two Pieces for HET van Het Nationale Ballet, Simple Things door Nederlands Dans Theater II en Metaforen uitgevoerd door Het Nationale Ballet.
Leerlingen van de Nationale Balletacademie en de afdeling Dans van het ROC voeren voorafgaand aan de avond Van Manens choreografie Clogs op. De uitvoering wordt begeleid door een fanfare-orkest en vindt plaats op het plein voor het Muziektheater.

Het programma dat is georganiseerd rond het festival bestaat uit een masterclass ballet, een tv-uitzending over Van Manen, een filmmarathon en diverse workshops. Ook verschijnt een nieuw boek over Hans van Manen.

Hans van Manen begon zijn carrière in 1951 bij Sonia Gaskells Ballet Recital. Na een periode bij het Nederlandse Opera Ballet, waar hij in 1957 zijn eerste ballet Feestgericht choreografeerde, werkt hij bij Roland Petit in Parijs. Vervolgens werkt Van Manen tot 1963 bij het Nederlands Dans Theater als danser en choreograaf. Vanaf 1961 is hij daar ook de artistiek leider. Aansluitend werkt Van Manen twee jaar als freelancer, waarna hij als choreograaf/regisseur in dienst is bij Het Nationale Ballet. Van 1988 tot 2003 is Hans van Manen vaste choreograaf bij het Nederlands Dans Theater. Op dit moment is hij huischoreograaf bij Het Nationale Ballet. Het oeuvre van Van Manen telt meer dan 120 balletten die onder andere gekenmerkt kunnen worden door helderheid in structuur en geraffineerde eenvoud.

12 juni 2007
© RVD