ABVAKABO FNV: Overheid past "verstervingsbeleid" toe

10/09/2007 11:41



ABVAKABO FNV



De Overheid past "verstervingsbeleid" toe voor de Schippersinternaten vindt Corrie van Brenk, bestuurder van ABVAKABO FNV. De sector wordt ternauwernood in leven gehouden. Het geld wat de internaten per kind krijgen is onvoldoende om kwaliteit te bieden. Een structurele financiële injectie is nodig voor het oplossen van kwaliteitsproblemen. Dat betekent een verhoging van 7500 Euro per kindplaats.

Vandaag is het onderzoek naar de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden in de 18 internaten voor schippers -en kermisjeugd in Nederland gepresenteerd. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Human Capital Group in opdracht van de sociale partners. Het blijkt dat medewerkers in de Schippersinternaten fors minder betaald krijgen dan de referentiemarkt Zorg & Welzijn. Een pedagogisch medewerker II krijgt 400 Euro bruto per maand minder dan een -vergelijkbare functie van- pedagogisch medewerker B in de Jeugdzorg. Het voorstel is dat de cao Schippersinternaten overgaat naar de cao Jeugdzorg.

Het geldtekort in de sector is van invloed op de kwaliteit die de kinderen geboden wordt. Zo kampen schippersinternaten met grote problemen om de roosters goed ingevuld te krijgen. Het gevolg is dat de kinderen niet meer naar zwemles of voetbal gebracht kunnen worden.

'Al 1,5 jaar is er door de Overheid niet met de sector gepraat, de overheid laat deze sector in de kou staan', zegt van Brenk. 'Er was zelfs een motie nodig om een overleg af te dwingen. Voor de medewerkers is nu echt de maat vol'. Dit blijkt uit drie drukbezochte rumoerige bijeenkomsten voorafgaande aan de persconferentie van vandaag. Indien er nu niet voldoende financiële middelen beschikbaar komen, is de actiebereidheid onder werknemers groot. Werknemers willen weer plezier in hun werk krijgen en kwaliteit kunnen bieden, de kinderen hebben hier recht op. Dhr. van der Vlies (SGP) heeft het rapport in ontvangst genomen. Hij heeft aangegeven er aandacht voor te gaan vragen.

De werkgevers (CENSIS), Abvakabo FNV en de overige bonden voeren gezamenlijk actie om de sector Schippersinternaten een gezond perspectief voor de toekomst te bieden. Het rapport van de Human Capital Group wordt morgen - 11 september - om 13.30 uur overhandigd aan de voorzitters van zowel de Commissie Jeugd en Gezin als Commissie Verkeer en Waterstaat. Het hele rapport is in zijn geheel beschikbaar via de website www.abvakabofnv.nl





www.abvakabofnv.nl