BASF

Onderneming Elastogran dochter van s werelds grootste chemieconcern BASF legt in september op twee plaatsen aan de Nederlandse kust een proefstrook aan met Elastocoast®. Elastocoast® is ontwikkeld ter versterking van dijken en wordt voor het eerst in Nederland toegepast op primaire waterkeringen. Ouwerkerk (ZL) en Petten (NH) zijn de belangrijke testlocaties hiervoor. Vanaf dinsdag 11 september realiseert BASF de proef in Ouwerkerk, een week later beginnen de werkzaamheden in Petten. De proefstroken hebben een gezamenlijke grootte van 1000 m2.
De proefstroken bestaan uit kleine breukstenen die BASF voorziet van een transparante laag (Elastocoast®, bestaande uit twee componenten kunststof) waardoor de steentjes deels met elkaar verbonden worden. Dit heeft als voordeel dat er een sterke elastische deklaag op de zeewering ontstaat met een open structuur. De elasticiteit en open structuur zorgen ervoor dat de golven in sterkte afnemen voordat deze de dijk bereiken.

Manager Market Development Johan Rasing van BASF over de proef: BASF is continue op zoek naar innovatieve oplossingen. Er zijn dan ook legio voorbeelden: Elastocoast® is daar een van. Gedurende één stormseizoen testen we de sterkte van Elastocoast® in Nederland. Eerdere testen in Duitsland hebben uitgewezen dat het een veelbelovend product is. Daarnaast biedt het product door de open structuur vele mogelijkheden voor de flora en fauna.

Projectbureau Zeeweringen, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en twee Zeeuwse waterschappen ondersteunt BASF door de proefvakken ter beschikking te stellen.
Yvo Provoost., "Wij vinden het een goede zaak dat het bedrijfsleven meedenkt in de ontwikkeling van innovatieve werkmethoden en producten."

ARCADIS brengt in opdracht van BASF de proefstroken aan. Marco Veendorp van ARCADIS hierover: Wij hebben de kennis en expertise in huis om het product op de juiste manier aan te brengen en te monitoren. Wij werken vanuit een visie om voorbereid te zijn op de toekomst. Dit project is hier een goed voorbeeld van.

De Technische Universiteit te Delft testte Elastocoast® uitvoerig in vergelijking met open stone asfalt waarbij Elastocoast® er positief uit kwam.

Pilot projecten en eerste commerciële project
Pilot projecten zijn met succes al toegepast in Duitsland. Met het Instituut voor Waterbouw (Institut für Wasserbau), de Technische Universiteit Hamburg-Harburg (TUHH) en de autoriteiten ALR (Amtes für ländliche Räume), Schleswig-Holstein, werd in 2004 het eerste project aan de Duitse Noordzee kust gerealiseerd. Een voorbeeld is Hamburger Hallig waar 120 m2 werd aangebracht.
In 2005 werd de bescherming met Elastocoast® aangebracht op het Noordelijke deel van het Duitse eiland Sylt. Hier is een bescherming van 270 m2 Elastocoast® aangebracht.
Het eerste commerciële project is in 2006 gerealiseerd op het eiland Hallig Gröde met 500 m2 Elastocoast®. In 2007 zal dit worden vergroot met 3.000 m2.

Resultaten eerste testen Nederland en achtergrondinformatie In het voorjaar van 2008 evalueert BASF de proeven in Petten en Ouwerkerk. Berichtgeving over de resultaten volgt in het tweede kwartaal van 2008.

Voor aanvullende informatie over Elastocoast® kunt u kijken op de website: www.elastogran.de. Hier vindt u een algemene uitleg, een video en een animatie over de aanbreng van het product. Voor vragen kunt u contact opnemen met de contactpersonen zoals vermeld in dit persbericht.

BASF Nederland B.V., 10 sep 2007

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Dessa Langevoort
tel: 026 - 3717 378