Waterschap Velt en Vecht


Loozensche linie bestormd

NIEUWSBERICHT- 11-09-2007

Vrijdagmiddag 7 september was de opening van zorgboerderij De Zwieseborg en was voor waterschap Velt en Vecht de start van de uitvoering van de werkzaamheden in de Loozensche Linie. Bestuurder van De Zwieseborg Piet Langenkamp is 9 meter naar beneden getokkeld om de schep (het stokje) over te dragen aan dijkgraaf Wim Wolthuis met als reden dat nu De Zwieseborg is opgeleverd, het waterschap `aan `t wark' kan. Twee Droppies Water waren hier getuige van.

GPS-Wandeling door de historie

Zaterdag 8 september was er een open dag op het terrein van De Zwieseborg en in de Loozensche Linie. In de Linie was een GPS-wandeling uitgezet die langs 4 punten voerde. Een historicus gaf tekst en uitleg over de indeling en ligging van het bastion. Vervolgens was bij de Vecht de landmeter van waterschap Velt en Vecht te vinden die liet zien hoe hij GPS gebruikt bij landmeten.

Rattenvanger

Eén van de rattenvangers van het waterschap stond verdekt opgesteld met een tent vol vangkooien, foto's van de schade die de ratten aanrichten en met opgezette muskusratten en een grote opgezette beverrat. In het laatste punt was informatie te vinden over de werkzaamheden, hoe de Linie en het gebied eruit komen te zien en er stond een kunstige maquette.

Nieuwsgierig

Het weer zat mee en gedurende de zaterdag hebben ca. 350 mensen in, op en door de Linie gewandeld, met en zonder GPS-apparaat. Veel mensen waren nieuwsgierig naar De Zwieseborg, maar ook zeker naar de Linie. Inwoners van Gramsbergen en Hardenberg die al jaren langs het terrein fietsen en rijden, hadden ernaar uit gekeken om het gebied in te kunnen.

Over een jaar opnieuw toegankelijk

Dat het waterschap tekst en uitleg gaf en informatie had om mee te nemen, werd gewaardeerd. Recreanten en passanten moeten na zaterdag wel weer geduld hebben, want over een jaar is het gebied opnieuw toegankelijk, als de inrichting opgeleverd wordt. Behalve in het broedseizoen blijft de Loozensche Linie toegankelijk, ook voor rolstoelers.