Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

België vs. Nederland in de MenSport Jeugd Cup

11/09/2007

Deurne, 11 september 2007
De mensport suf? Dat imago heeft de mensport van zich afgeschud. Tegenwoordig slaat steeds meer jeugd aan het mennen. Al dan niet gestimuleerd door mennende ouders, schieten de jeugdmenners met een serieuze wedstrijdaanspanning als paddestoelen uit de grond. Het hippische lifestyle evenement Horse Event springt op deze tendens in. Op zondag 16 september wordt hier de MenSport Jeugd Cup verreden.

Het is België versus Nederland tijdens de allereerste MenSport Jeugd Cup. Twaalf jonge menners, waarvan zes Belgische en evenveel Nederlanders, binden de strijd met elkaar aan tijdens een sportief treffen op Nederlandse bodem. Op het spel staat een wisselbeker die jaarlijks zal worden uitgereikt. Met een vaardigheidsproef in kegelparcours meten de kinderen hun krachten en behendigheid tegen elkaar.

De deelnemers worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën, van acht tot achttien jaar. Per land en per leeftijdsrubriek komen drie mennertjes aan de start. Het enige wat nog ontbreekt is een officieel Nederlands wedstrijdreglement voor de jeugd. De MenSport Jeugd Cup wordt daarom verreden onder Belgisch reglement, want zij zijn inmiddels wél zo ver. Het enige verschil is, dat jeugdruiters tussen de dertien en achttien jaar tijdens de MenSport Jeugd Cup wel in galop de vaardigheid mogen rijden. Het belooft een spectaculair schouwspel te worden.

Naast deze wedstrijd voor de jeugd zijn ook de `senioren' van de vaderlandse mensport gedurende drie dagen goed vertegenwoordigd in Deurne. Zo zijn onder andere vierspanrijder Ad Aarts, Ton Monhemius en Ijsbrand Chardon aanwezig om diverse clinics te geven. De kersverse wereldkampioen bij de vierspan pony's Jan de Boer geeft op zaterdag 15 september een clinic met als thema 'Met respect en harmonie naar de top' over wedstrijdgericht mennen.
Als zesvoudig nationaal kampioen tweespannen houdt Riny Rutjens de leidsels stevig in handen. In zijn clinic zorgt de menner uit Weert, die bovendien het wereldkampioenschap tweespannen 2003 op zijn naam heeft staan, voor het nodige spektakel. Als geen ander legt deze topper uit hoe hij zijn harmonisch op elkaar afgestemde span paarden traint.

Kijk voor meer informatie en het programma op:

www.horse-event.nl