Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Start Heuvelrugdagen 2007 met opening Kunsttentoonstelling

Burgemeester Frits Naafs opende maandagavond de Heuvelrugdagen 2007 in Cultuurhuis Het Pleiade in Doorn met een speciaal welkomstwoord aan de sponsor van onder andere de kunsttentoonstelling, Hans Telkamp; commercieel directeur Particulieren van de Rabobank. Hij startte zijn toespraak met de woorden dat deze gemeente met zeven dorpen een eigen identiteit heeft. Afgesproken is dat ieder dorp zijn eigen identiteit behoud. Ieder dorp organiseert zijn eigen activiteiten en evenementen, zoals het Bloemencorso, de Kastelentocht, Jazz at the Castle en Carnaval. Maar natuurlijk is het goed om ook over de grenzen heen te kijken.

Het initiatief van de Heuvelrugdagen 2006 is voortgezet in 2007. Zo heeft Rein van Ee zich beschikbaar gesteld om dit samen met vele vrijwilligers te organiseren. Inmiddels is ook de Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen opgericht, waar de Heuvelrugdagen nu onder vallen. Het hoofddoel van de Heuvelrugdagen is bevordering van de sociale cohesie in de zeven dorpen. Vanuit alle dorpen hebben mensen in de werkgroep zitting genomen en hebben per dorp activiteiten aangedragen om ervoor te zorgen dat alle dorpen aan bod komen.

De burgemeester somde een kleine selectie op van de diverse activiteiten zoals Brothers, boerengolf met boerenmarkt, golfclinics, bridgetoernooi, ondernemersdebat, viswedstrijd, zangkorenfestival, excursie met Nationaal Park, 55+ fittest, historisch toneel, lunchconcert en een openlucht kerkdienst. Voor alle bevolkingsgroepen bestaat de mogelijkheid om mee te kunnen doen. De gemeente heeft op het gebied van kunst, cultuur, cultuur erfgoed, sport, economie, recreatie etc. zo veel te bieden dat het niet meer dan logisch is dat inwoners van deze grote gemeente hier samen gebruik van maken en deze interesses delen.

Ook sprak de burgemeester over de veelheid aan mensen die aan deze Heuvelrugdagen in hun vrije tijd hebben meegewerkt. Hij vindt dit geweldig en het doet hem goed. Er is intensief samengewerkt tussen de diverse dorpen. Onderdeel van de Heuvelrugdagen is het financieel mogelijk maken van de aanleg van een mindervaliden pad op het landgoed Broekhuizen in Leersum. Voor het landgoed is een masterplan opgesteld. Er wordt aangesloten bij een project van Staatsbosbeheer, dat al loopt. Dit omvat herstel van paden, beplanting en zichtlijnen, water en oevers. De burgemeester sprak zijn hoop uit dat er voor dit goede doel voldoende financiële middelen overblijft.

Verder vond hij het geweldig hoeveel kunstenaars gehoor hebben gegeven om iets te maken met het thema: "ALLEEN OF MET ZN ALLEN. De tentoonstellingscommissie heeft afgelopen vrijdag alles bekeken en beoordeeld. De inzendingen zijn getoetst aan de criteria, maar geven aan dat ze wel soepel zijn geweest, omdat ze zoveel mogelijk kunstenaars de gelegenheid willen geven om een bijdrage te geven aan de tentoonstelling. Er is onder andere gekeken naar het thema, de criteria, uitstraling, vormgeving en afwerking. De burgemeester bedankte de tentoonstellingscommissie bestaande uit Wil Lof, Beb Tammenga, Hein Dijkman, Nicolaas van Os voor hun zorgvuldige en deskundig werk. Hij sprak zijn hoop en wens uit dat de Heuvelrugdagen 2007 binnen de gemeente op dusdanige wijze binden en boeien dat veel inwoners gaan genieten van de vele activiteiten en ook in een ander dorp een bezoek brengen.

Publieksprijs
De tentoonstelling in het Cultuurhuis bevat 36 werken en duurt tot en met 28 september. U kunt de kunstwerken tijdens de openingstijden bekijken en kiezen welk kunstwerk u het meeste aanspreekt voor de publieksprijs.