Ingezonden persbericht


Persbericht
|Aan     |Sociaal-economische redactie             |
|Datum   |11 september 2007                        |
INKOMSTEN KLEINE GASVELDEN GEBRUIKEN VOOR ANTI-NIVELLERINGSBELEID

De Nederlandse overheid laat honderden miljoenen Euro's aan extra aardgasinkomsten ongebruikt in het Continentaal Plat zitten. Het nivelleringskabinet Balkenende-Bos zou deze extra inkomsten met name kunnen gebruiken om de aangekondigde lastenverhogingen voor de middeninkomens terug te draaien.

Het gaat hierbij om de extra inkomsten uit kleinere gasvelden die kunnen worden ontgonnen door kleine mijnbouwbedrijven. Deze gaswinning versterkt daarnaast de energie-voorzieningszekerheid, is belangrijk voor de hoogwaardige werkgelegenheid en de kennisinfrastructuur in Nederland. In tegenstelling tot de meeste grote mijnbouwondernemingen, hebben de kleinere ondernemingen nog wel belangstelling voor de opsporing en ontwikkeling van kleine gasvelden. Bijna 4 jaar geleden erkende het ministerie van Economische Zaken dat 'actie nu noodzakelijk is' . De Unie constateert nu dat in de dagelijkse praktijk structurele inertie het handelen van dit ministerie kenmerkt. Begin dit jaar constateerde Gas Terra al dat door dit non-beleid een aanzienlijk deel van het gas uit de kleine gasvelden niet zal worden gewonnen. Dat zijn gemiste kansen waarvoor de Nederlandse belastingbetaler een nog hogere rekening krijgt gepresenteerd.

Unie-voorzitter Jacques Teuwen:"Wij signaleren daarnaast dat het ministerie van Economische Zaken ook niet echt is geïnteresseerd in een snelle oplossing. Immers dit departement wil de vergunningverlening voor het winnen van marginale gasvelden stilletjes overhevelen naar Senter Novem. Een bureaucratische organisatie die eerder als verfijnde regelmachine functioneert, dan als grote kennisstimulator van een dynamisch mijnbouwklimaat. Wij constateren verder dat door het structurele gebrek bij EZ aan enige kennis over of ervaring in of met de olie en gasindustrie en de afwezigheid van enige belangstelling voor (vooral kleinere) actieve mijnbouwondernemingen, het mijnbouwklimaat in Nederland systematisch verslechtert."

Het nemen en uitvoeren van doeltreffende maatregelen om het mijnbouwklimaat voor kleinere mijnbouwbedrijven daadwerkelijk te verbeteren is namelijk niet mogelijk zonder inhoudelijke kennis van de olie en gasindustrie. Zonder kennis van zaken is het bijvoorbeeld niet mogelijk:


- op overzichtelijk wijze de juiste informatie te verstrekken via de website www.nlog.nl ;
- een voldoende transparant beleid te voeren met betrekking tot de verlening van opsporings- en winningsvergunningen (anders dan een beleid waarbij in geval van concurrerende aanvragen de vergunning wordt verleend aan reeds in Nederland actieve mijnbouwondernemingen);
- vergunningen binnen een redelijke termijn te verlenen;
- financiële en technische drempelwaarden te formuleren voor aanvragers van vergunningen;
- aanvragen om vergunningen en de aanvragers voor vergunningen goed te beoordelen;
- op correcte wijze uitvoering te geven aan de Mijnbouwwet;
- de Mijnbouwwet te evalueren en zodanig aan te passen dat het mijnbouwklimaat verbeterd kan worden;
- beleid te formuleren met betrekking tot het behoud en het gebruik van de (nu nog) op het Continentaal Plat aanwezige infrastructuur

Het op korte termijn invullen van de kennisleemte op het ministerie van Economische Zaken kan bewerkstelligen dat ook in Nederland een dynamisch en kennisintensief mijnbouwklimaat ontstaat. De Unie doet daarom een indringend beroep op de Tweede Kamer dat de extra inkomsten die uit zo'n dynamiseringsbeleid komen, worden aangewend om de ongebreidelde nivelleringsoperatie voor de middeninkomens te redresseren.