Ook persoonlijke stagiaire voor Balkenende

11/09/2007 11:52



&Samhoud Nederland B.V.



Persbericht
11 september 2007

Ook persoonlijke stagiaire voor Balkenende
Jeugdkabinet motor voor maatschappelijke stage

Op 10 september 2007 vond in Rotterdam een uniek debat plaats, voor en door jongeren, over de maatschappelijke stage. Vanaf 09.00 uur gaven meer dan 150 jongeren uit het hele land hun mening over de invulling van de maatschappelijke stage. De resultaten van deze massale discussie werden zo snel verwerkt dat om 14.00 uur een advies vers van de pers kwam rollen en ter plekke werd aangeboden door jeugdpremier Jip Samhoud aan Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. De bijeenkomst met de naam 'Jong Nederland spreekt' is een initiatief van het Jeugdkabinet en Visie21.

Conclusie
Jongeren laten er geen misverstand over bestaan: een maatschappelijke stage moet wel serieus zijn. Ze willen niet al te lang stage lopen, maximaal een maand (zegt 75%). Maar ze willen dat wel serieus aanpakken. Geen rotklusjes, goede begeleiding vanuit school en misschien zelfs een certificaat ontvangen. Jongeren hechten aan respect, vrijheid en gelijkheid. En zo willen ze ook de maatschappelijke stage invullen. Want op dit moment vindt 54% van de jongeren het imago van de maatschappelijke stage slecht.

Resultaten
Een andere opmerkelijke conclusie is dat jongeren graag in tweetallen stage lopen. 42% van hen heeft geen moeite met een stage in de avonduren of in het weekend. Ze vinden voornamelijk dat ze zelf degenen zijn die een stageplaats moeten vinden. Jongeren achten zichzelf, samen met de politiek, voor een goed deel verantwoordelijk voor de toekomst van ons land. 53% is trots op Nederland, 95% heeft wel eens vrijwilligerswerk gedaan. De scholieren, van wie 42% VMBO leerlingen en 40% VWO-leerlingen. Met stemkastjes werden discussies over verschillende thema's afgerond. Dat leverde veel snelheid op en een helder resultaat. Minister Rouvoet werd zelfs staande de overhandiging geconfronteerd met de vraag of er iets gedaan moet worden met de resultaten van dit debat. Toen hij het rapport in handen kreeg, liet het scherm zien dat 98% van aanwezige jongeren daar wel op rekenen.

Matchmaking: primeur voor Jasmijn als stagiaire van Rouvoet
Tijdens het onderdeel matchmaking werden jongeren gekoppeld aan politici en Tweede Kamerleden. Jasmijn (15) had de primeur, zij was de eerste scholiere die voor een maatschappelijke stage werd gekoppeld aan minister Rouvoet. Thomas (15) gaat zijn stage vervullen bij staatssecretaris Van Bijsterveldt. De 20-jarige Niehel werd gekoppeld aan Wouter Bos en hoopt op Prinsjesdag 2007 te ondervinden hoe het is om met het koffertje de Tweede Kamer te betreden. Pepijn (16) gaat met kamerlid Sander de Rouwe onderzoeken of mp3-spelers in het verkeer gevaarlijk zijn of niet en zal hem adviseren tot aan het debat dat daarover gevoerd zal gaan worden. Daarnaast hebben zich intussen 22 bewindslieden en 30 Twee Kamerleden aangemeld met een stageplaats. Het regende primeuren in de Maassilo in Rotterdam. Ook premier Balkenende liet namelijk weten een maatschappelijke stageplaats in de aanbieding te hebben.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.jeugdkabinet.nl