Senternovem


11-09-2007 | MRI-systeem met hoge sterkte

Op 6 september opende minister Van der Hoeven de 7 Tesla MRI faciliteit van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De kern van deze nieuwe faciliteit is een MRI-systeem met een zeer hoge sterkte van het magneetveld (7Tesla). Van dergelijke MRI-systemen zijn er wereldwijd slechts enkele geïnstalleerd. Dit systeem is de eerste in zijn soort in de Benelux en is van belang voor Life Sciences, Health & Food, een innovatieprogramma in ontwikkeling.

Het systeem is mede-gefinancierd door een subsidie van 20 miljoen euro die verworven werd tijdens de prestigieuze NWO-BIG subsidieronde in de tijd dat Minister van der Hoeven de scepter zwaaide bij het ministerie van OCW. Deze subsidie werd toegekend aan een consortium met de naam Virtual Institute for Seven Tesla Applications (VISTA), waarin naast het LUMC ook het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het F.C. Donders Centre van de Radboud Universiteit in Nijmegen participeren.

Alzheimer
Het systeem van Philips Medical Systems wordt gebruikt bij onderzoek naar MRI-technieken in de geneeskunde en het ontwikkelen van agents voor moleculair imaging. Het LUMC zal zich met name richten op het ontwikkelen van agents die de bloed-hersenbarrière over gaan en daarmee ingezet kunnen worden bij hersenziektes, zoals Alzheimer.