GroenLinks

Daniel Cohn-Bendit in debat met Jos de Beus over Europa's rol in de wereld

11 september 2007

Op verschillende continenten put men inspiratie uit het Europese model van regionale integratie. Mercosur, ASEAN en de Afrikaanse Unie proberen de EU te kopiëren. Vormen `recht boven macht' en `gedeelde soevereiniteit', ondanks de scepsis van de Europa's eigen burgers, een succesvol exportproduct?

Of is het een blauwdruk voor de wereldregering? Of stevent de wereld af op een keiharde confrontatie tussen rivaliserende supermachten, de VS en China voorop, waartussen de Europese landen vermalen dreigen te worden indien zij niet als één blok opereren?

Waarop moet een gemeenschappelijk Europees optreden op het wereldtoneel zich richten? Kan de EU de leidende rol die zij speelt in de strijd tegen klimaatverandering ook spelen bij het bevorderen van eerlijke handel, het verwezenlijken van de Millenniumdoelstellingen en het voorkomen van een `botsing van beschavingen'? Wordt de Europese identiteit versterkt door een gemeenschappelijk buitenlands beleid?

Dany Cohn-Bendit
Daniel Cohn-Bendit
Jos de Beus
Jos de Beus

Over deze vragen zullen Daniel Cohn-Bendit (fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement) en Jos de Beus (hoogleraar politicologie, sociaal-democratisch ideoloog en Buitenhof-columnist) aanstaande zondag met elkaar in debat gaan tijdens het GroenLinks-weekend /toekomst debatweekend Discussie in de tent in Leersum.
Het debat, onder leiding van de amerikaniste Ruth Oldenziel, moet bouwstenen opleveren voor het nieuwe beginselprogramma van GroenLinks.

Ruth Oldenziel Ruth Oldenziel

Het debat begint om 14.45 uur. De voertaal is Engels, de toegang gratis.


* Klik hier voor info over locatie en vervoer
* Klik hier voor de discussiestellingen

Ter voorbereiding op dit debat ging het GroenLinks Magazine te rade bij EU-topdiplomaat Robert Cooper.

* Klik hier voor het interview

Tijdens het GroenLinkse debatweekend komt Europa nog vaker aan de orde:

* Op zaterdag om 15.00 uur verzorgen Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk een werkcollege over het nieuwe Europese Hervormingsverdrag.


* Op zondag om 11.00 uur onderzoeken GroenLinksers in een workshop wat zij wel en niet met andere Europeanen willen delen. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, probeert het gedroomde Europa van GroenLinks van een passend etiket te voorzien.


* Op zondag om 12.30 uur houdt Daniel Cohn-Bendit een toespraak.


* Klik hier voor alle informatie over Discussie in de tent