Gemeente Oirschot

Samenvatting opiniërende raadsbijeenkomsten 4 september 2007

Op 4 september hebben onderstaande opiniërende raadsbijeenkomsten plaatsgevonden:

Thema: Kaderstellende discussienota bestemmingsplan Buitengebied

De fracties stemmen in overwegende mate in met het concept van de kaderstellende discussienota. Voor sommige voorstellen wil men nog nadere informatie/uitleg. Over een aantal voorstellen wil men nog nader discussiëren.

De voorzitter concludeert dat het een buitengewoon vruchtbare avond was. De avond heeft een werkbaar resultaat opgeleverd. De voorstellen over bijgebouwen bij burgerwoningen, aan huis gebonden beroepen, mantelzorg, huisvesting van seizoenarbeiders, schuilgelegenheden voor vee en het aanlegvergunningenstelsel voor de waterhuishouding en de waterkwaliteit zijn niet helder afgekaart. Hierover moet het college nadere informatie verstrekken in haar raadsvoorstel voor de vaststelling van de kaderstellende discussienota. Ook over enkele andere punten moet het college nog informatie/uitleg verstrekken. Alle andere voorstellen in de kaderstellende discussienota hebben de instemming van alle fracties.

Gemaakte afspraken:


· 25 september wordt de kaderstellende discussienota in besluitvormende raad behandeld;


· In oktober wordt het concept voorontwerpbestemmingsplan opgesteld;


· In november vindt de beoordeling van het concept voorontwerpbestemmingsplan plaats


· In december 2007 wordt het voorontwerp bestemmingsplan ter visie gelegd en het vooroverleg opgestart

Thema: Integraal AccommodatiePlan (IAP) Oirschot kern en Spoordonk


1. Oirschot: Gymlocatie De Halm

Alle fracties kunnen zich vinden in de aanbeveling van de discussienota: gymlocatie De Halm.

De voorzitter concludeert dat alle partijen zich kunnen vinden in de aanbeveling van de discussienota: het primair onderwijs maakt gebruik van de gymzaal De Halm. Deze optie kan verder uitgewerkt worden.


2. Oirschot: Korenbloem

De mening van de fracties:

Dorpsvisie

Kan zich vinden in aanbeveling discussienota: nieuwbouw locatie De Halm

CDA

Wil twee opties uitgewerkt zien: uitbreiding huidige locatie en nieuwbouw locatie De Halm

PvdA

Nog geen keuze kunnen maken. Wil twee opties uitgewerkt zien: uitbreiding huidige locatie en nieuwbouw locatie De Halm.

DGM

In principe eens met aanbeveling: nieuwbouw locatie De Halm. Echter ook graag meer informatie over mogelijkheden ro uitbreiding huidige locatie

VVD

Optie De Halm uitwerken en daar alle zaken rondom veiligheid in meenemen.

De voorzitter concludeert dat de beide opties (huidige locatie en nieuwbouw) verder uitgewerkt moeten worden, in overleg met RBOB. Extra aandacht daarbij voor veiligheid op de locatie De Halm (voorwaarde nieuwe school) en ro bezwaren op huidige locatie.


3. Oirschot: Paulusschool/ Korein

Alle fracties kunnen zich vinden in aanbeveling: Korein huisvesten in leegstand Paulusschool. De PvdA wil daarnaast op korte termijn kinderopvang in Oirschot in beleidsontwikkeling bespreken.

De voorzitter concludeert dat alle partijen zich kunnen vinden in de aanbeveling om Korein te huisvesten in de leegstand van de Paulusschool. De optie kan verder uitgewerkt worden.


4. Spoordonk

De mening van de fracties:

Dorpsvisie

Kan zich vinden in aanbeveling: Multi Functionele Accommodatie (MFA). School kunnen we combineren met bejaardentehuis. Den Deel combineren met de gymzaal.

CDA

Kan zich vinden in aanbeveling MFA

PvdA

Kan zich vinden in aanbeveling MFA. Wel opmerkingen SKOBOS (aantal groepen school) meenemen als nuancering.

DGM

Kan zich vinden in MFA. Wil prioriteit geven aan de uitwerking van dit specifieke knelpunt.

VVD

Kan zich vinden in aanbeveling MFA.

De voorzitter concludeert dat de partijen zich kunnen vinden in de aanbeveling om in Spoordonk een MFA te realiseren. Nuancering (opmerking SKOBOS) meenemen.

Verder merkt hij in zijn algemeenheid op dat:


- Financiële consequenties per optie moeten duidelijk zijn. Dit geldt ook voor de opbrengsten en financiële consequenties voor eventuele andere projecten.


- De onderbouwing van de criteria moet beter. Waarom zijn deze criteria gekozen? Hoe zijn de criteria gewogen?

Gemaakte afspraken:


- Wethouder gaat na of er door de Raad niet al een besluit is genomen over het voortbestaan van de gymzaal De Halm.


- Raf en Kinderopvang Brabant treden samen in gesprek. Kinderopvang Brabant wordt betrokken bij jeugdbeleid en in de tweede fase van het IAP.


- Kinderopvang in beleidsontwikkeling nemen we mee in het jeugdbeleid.

Procedure:


- College neemt n.a.v. opiniërende raadsbijeenkomst definitief standpunt in


- De opties worden verder uitgewerkt, met nuanceringen zoals aangegeven


- Definitief IAP komt in september in de raad

Thema: Kaderstelling Koolmond

Locatie: alle fracties zijn van mening dat Koolmond als locatie gehandhaafd kan worden. Het CDA maakt het voorbehoud dat een kosten/baten analyse zowel op financieel als op het gebied van volksgezondheid , haar standpunt zou kunnen doen wijzigen. VVD vraagt aandacht voor inpassing in structuurvisie en evt. planologische problemen De bewoners zijn van oordeel dat Koolmond de juiste locatie is.

Onderhoud standplaatsen /bergingen.

Terugbrengen tot `0 situatie' . Afhankelijk van de kosten bepalen of opknappen of herbouw noodzakelijk is. Daarna jaarlijks onderhoud verrichten middels meerjaren onderhoudsraming.

Zodra 0-stuatie is bereikt dienen de bewoners hun maandelijkse verplichting tot huurbetaling- geformaliseerd door huurcontracten- nakomen. Strikte controle op naleving.

Aanpak illegale bouwsels

De op het centrum aanwezig bouwkerken worden geïnventariseerd en bezien op legalisatiemogelijkheden. Niet te legaliseren bouwwerken en brandonveilige bouwwerken worden alsnog verwijderd.

Huisvestingsbeleid.

CDA is van mening dat eerst de huidige zeven standplaatsen `goed weggezet'(genormaliseerd) dienen te zijn. Vooralsnog geen uitbreiding.

Dorpsvisie is kiest voor optie B; handhaving van de zeven bewoonde standplaatsen alsmede de reservestandplaats voor bewoning beschikbaar stellen

De andere fracties zijn van mening dat vanuit het vertrekpunt van een genormaliseerde situatie een uitbreiding van het aantal standplaatsen binnen de wettelijke en planologische kaders onderzocht kan worden

Bewoners kiezen heel duidelijk voor de uitbreidingsvariant wegens de natuurlijke aanwas.

Alle fracties vinden dat in dat geval een voorkeursbeleid gevoerd dient te worden voor de `natuurlijke aanwas' van het centrum Koolmond boven ander mensen (waaronder spijtoptanten)

Gebruik openbaar gebied/openbaar groen

Alle fracties geven aan dat illegaal in gebruik genomen openbaar gebied opgeschoond moet worden middels handhavingsancties.

Het openbaar groen op en rondom WWC Koolmond moet op dezelfde wijze onderhouden worden als in iedere andere woonwijk en in principe door de eigen dienst en via de/een reguliere onderhoudsplanning.

Sloopterrein

Alle fracties kiezen voor optie B: het sloopterrein mag gebruikt worden door meerdere bewoners van Koolmond doch uitsluitend na vergunningverlening door de gemeenten en onder strikte nakoming van de overeengekomen gebruiksvoorschriften.

Wel moeten we de term sloopterrein en hobbyterrein nauwkeurig definiëren. De fracties hebben een voorkeur voor een gebruik als hobbyterrein. VVD geeft aan tegenstander te zijn van een eventueel gebruik als bedrijfsterrein.

Bewoners geven aan dat men gebruik als hobbyterrein aan drie bewoners zou willen geven, maar dat men bedrijfsterrein voor de toekomst als optie mogelijkheid open zou willen houden

Bodemgesteldheid

Alle fracties zijn van mening dat onderzoek naar de bodemgesteldheid van de grond wenselijk is.

Wensen en behoeften bewoners.

Bewoners hebben een aantal wensen:


-Dempen van de sloot rondom het terrein


-realiseren van een tweede ontsluiting


-Aanbrengen verkeersremmende maatregelen/verkeersbord


-Beter ophalen van afval.

De raadsfracties zijn van mening dat deze maatregelen in het plan van aanpak onderzocht moeten worden. Kleine aanpassingen ( verbetering vuilophalen en aanbrengen bord) kunnen , indien mogelijk, al zo snel mogelijk ingezet kunnen worden

Afgesproken is :


-Plan van aanpak voor `normalisatie en overdracht woningbedrijf' zo mogelijk ter besluitvorming voorleggen voor het eind van het jaar .


-Mogelijk tweede opiniërende bijeenkomst.


-kleine aanpassingen ( vuilophalen en snelheidsbord) zo snel mogelijk realiseren