Staatsbosbeheer

11 september 2007

Vandaag, dinsdag 11 september, dienen acht samenwerkende natuurorganisaties een uitgebreid programma van natuurherstelprojecten in bij het zojuist geopende Waddenfonds. Het herstel van de natuur in de Waddenzee duldt geen uitstel en de organisaties willen graag direct aan de slag. Neptunus, de beschermer van de zee, arriveert daarom om 13.00 uur in een rubberboot op Het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. Neptunus overhandigt het herstelprogramma met de eerste dertig projecten aan de Tweede Kamerleden Samsom en Jacobi (PvdA), Duijvendak (GL) en Van Velzen (SP). Ook kamerleden Snijder (VVD), Thieme (PvdD), Cramer (CU) en Atsma (CDA) zijn uitgenodigd.

Waddennatuur vraagt om herstel
Jaarlijks komen miljoenen toeristen genieten van de Waddenzee, de duinen, de eindeloze ruimte en de vogels. De natuur en landschapswaarden in het Waddengebied nemen echter af. Zo zijn de mosselbanken en daarmee de eidereenden hard achteruit gegaan. Veel kwelders aan de vastelandkust groeien dicht met gras en missen de bonte kleurenpracht van vroeger. Door het verdwijnen van de zeegrasvelden zijn de zeepaardjes uit de ambtsketting van de burgemeester van Schiermonnikoog niet meer dan symbolisch. Om de natuur van het Waddengebied te herstellen is ingrijpen hard nodig.

Direct aan de slag met Waddenfonds
De natuurorganisaties hebben de afgelopen drie jaar aangedrongen op snelle openstelling van het Waddenfonds, om hiermee projecten te financieren die bijdragen aan het herstel van de Waddenzee. Een aantal betrokken kamerleden drong ook aan op snelle openstelling. Het Rijk stelt vanaf dit jaar met het Waddenfonds 33 miljoen euro per jaar beschikbaar. De komende twintig jaar loopt de investering in het Waddengebied op tot 800 miljoen euro.
De natuurorganisaties pleiten voor een brede aanpak van het herstel van de wadden en verwoordden hun visie op het herstel twee jaar geleden in Het Tij Gekeerd. Zij worden daarin ondersteund door veertien wetenschappelijke instellingen. Nu hebben de natuurorganisaties vanuit deze visie dertig projecten ingediend, die samen bijdragen aan het herstel van het grootste natuurgebied van Nederland.

Programmas voor verbetering
De samenwerkende natuurorganisaties hebben zes programmas bedacht: het natte wad, herstelde kwelders en een parelsnoer van binnendijkse natuurgebieden, herstelde overgangsgebieden tussen water en land, dynamische eilanden en verschillende projecten om beter te kunnen genieten van natuur en landschap. De ingediende projecten bestaan ondermeer uit proef- en herstelprojecten, aankoop en inrichting van nieuwe natuurgebieden, nieuwe vormen van beheer en educatie. Als het aan de indieners ligt worden bijvoorbeeld de Kroons polders op Vlieland weer blootgesteld aan het tij, zodat deze straks weer paars kleuren van het lamsoor. Bij Deikum wordt een klein gebied ingericht als rustgebied voor wadvogels. Onder Schiermonnikoog willen de natuurorganisaties een proefproject starten om zeegrasvelden en mosselbanken te herstellen. Om de bezoekers van het waddengebied te informeren over de natuur, stellen zij een wadwacht voor. Daarnaast zouden deze vogelwachters toezicht moeten houden op drukke plekken.

De ingediende projecten vormen slechts de start van het herstel. De komende twintig jaar blijven de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Stichting Het Groninger Landschap, Stichting Wad en Vogelbescherming Nederland samenwerken aan het wad met als gewenst resultaat een herstelde, robuuste natuur in de waddenzee.