Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

dinsdag 11 september 2007

wethouder R. van der Wekken,Tel. 0111 452376; 452100

Zierikzee

- De gemeente Schouwen-Duiveland heeft volgens de rechtbank in Middelburg terecht de monumentenvergunning geweigerd voor het restaureren van het woon/winkelpand, Visstraat 17 in Zierikzee. Er is al enige tijd verschil van mening tussen de gemeente en de eigenaar van dit pand, vertegenwoordigd door zijn restauratiearchitect, over aan te leveren stukken.
De gemeente heeft de monumentenvergunning geweigerd omdat zij van mening was dat er onvoldoende gegevens aangeleverd waren:
* om een goede afweging te maken;

* om eventueel de negatieve adviezen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en van de gemeentelijke monumentencommissie te kunnen weerleggen.

De restauratiearchitect was van mening dat hij wel degelijk voldoende stukken had overgelegd en heeft daarom beroep aangetekend bij de rechtbank in Middelburg.
De rechtbank in Middelburg constateert dat de aanvrager niet alle gegevens heeft verstrekt die nodig zijn voor de beslissing op de aanvraag. Omdat de uit te voeren werkzaamheden van onomkeerbare invloed kunnen zijn op de historische waarde van het monument, leidt dit vrijwel automatisch tot het afwijzen van de aanvraag. Gelet op het ontbreken van de gegevens en het belang van het monument mocht de gemeente volgens de rechter in dit geval de monumentenvergunning weigeren.
Inmiddels is er een nieuwe aanvraag monumentenvergunning voor dit pand in behandeling. Ook voor deze aanvraag ligt inmiddels een conceptweigering ter inzage. De aanvrager heeft nog enkele weken de tijd om de gegevens aan te vullen, zodat de vergunning alsnog kan worden verleend.