Stichting Natuur en Milieu

Reactie Stichting Natuur en Milieu op Milieu- en Natuurbalans

11 september 2007 - Nederland schreeuwt om stevig overheidsingrijpen om natuur en milieu te redden. Tot die conclusie komt Natuur en Milieu na het lezen van de vandaag verschenen Milieu- en Natuurbalans van het Milieu- en Natuurplanbureau.

Als het rijk niet stevig de regie in handen neemt op een aantal terreinen dan gaan natuur en milieu in Nederland het niet redden. Nederlanders zien de problemen en zijn zelfs bereid financieel bij te dragen aan de oplossing ervan,maar alleen als een ander het ook doet. Dan moet de overheid wel ingrijpen en maatregelen nemen die zoden aan de dijk zetten. Natuur en Milieu steunt deze oproep aan het kabinet van harte.

In Nederland wordt nog te weinig erkend dat het verkeer een van de grootste veroorzakers is van milieuproblemen zoals de klimaatverandering, het gebruik van de ruimte, luchtvervuiling en lawaai. Een van de grootste veroorzakers van het klimaatprobleem wordt vliegen.

De Natuur- en Milieubalans maakt duidelijk dat doorgaan op de huidige weg niet de noodzakelijke resultaten oplevert. Ondanks technologische vooruitgang blijven de negatieve effecten van ener-giegebruik, de landbouw en het verkeer groot. Soorten verdwijnen, stilte wordt zeldzaam, geluid en vuile lucht tasten de gezondheid aan, het groen dat we nog hebben versnippert, stedelingen hebben steeds minder groen, landschappen worden slecht onderhouden en de CO -uitstoot stijgt.

Hoogste tijd dus voor stevig overheidsingrijpen. Zo moeten er volgens het Planbureau grotere aan-eengesloten natuurgebieden komen met buffers eromheen. Natuur en Milieu is hier voorstander van en wijst erop dat het aankopen van natuurgebieden en maatregelen om deze natuur te be-schermen tegen verdroging en uitstoot van ammoniak door de bio-industrie te langzaam gaan. Het rijk zou de regie stevig in handen moet nemen. Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: 'Waarom halveert het rijk niet gewoon de bijdrage aan het Provinciefonds als provincies onvoldoende successen boeken? Of neemt het deze taak niet over van de provincies en gemeen-ten? Het gaat hier immers over een zaak van nationaal of zelfs internationaal belang.'

Zo'n zelfde stevige aanpak is ook noodzakelijk om de verrommeling en versnippering van Neder-land tegen te gaan, dat erkent ook het Milieu- en Natuurplanbureau. Mirjam de Rijk: 'De Nederlan-ders nemen deze problemen serieus. De onderzoekers van het Milieu- en Natuurplanbureau nemen deze problemen serieus. Nu het kabinet nog.'

Publicatiedatum: 11-09-2007