Rekenkamer Rotterdam

Rekenkamer Barendrecht: subsidies aan Alle-r-hande weinig resultaatgericht
10-Sep-2007

De stichting Alle-r-hande actief in het welzijns- en opbouwwerk is de grootste subsidieontvanger van de gemeente Barendrecht. De gemeente heeft zich echter te veel beziggehouden met de exploitatie van de stichting en heeft te weinig aandacht voor de door Alle-r-hande te boeken resultaten. Van veel afspraken is niet duidelijk of zij zijn nagekomen en daarmee is het resultaat van de subsidiëring onzeker. Dit concludeert de Rekenkamer Barendrecht in haar rapport Op gepaste afstand subsidieverstrekking Alle-r-hande 2003-2007.

De Barendrechtse welzijnsinstelling Alle-r-hande ontving in de periode 2003-2007 in totaal bijna 2,9 miljoen budgetsubsidie, waarmee zij de grootste subsidieontvanger van de gemeente Barendrecht is. Voor dit geld moet zij verschillende producten leveren, zoals een bepaald aantal kinderdiscos of spreekuren voor jongeren. Komt de stichting zulke afspraken niet na, dan kan de gemeente subsidie terugvorderen. De gemeentelijke subsidieregels geven geen mogelijkheid om op andere gronden subsidie terug te eisen.

In 2002 heeft de commissie Financiën en Welzijn zich uitgesproken voor subsidiëring van Alle-r-hande op basis van prestaties. Toch heeft de gemeente zich daarna vooral gericht op het functioneren van Alle-r-hande en niet op het presteren. In 2003 dreigde bij de stichting een groot tekort en was de financiële situatie onduidelijk. De toenmalige wethouder heeft daarop adequaat zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen. Hij deed dit door verscherpt toezicht op de exploitatie van de stichting in te stellen. Dit toezicht duurde echter ook in 2005 voort, terwijl de noodzaak inmiddels ontbrak.

Verder heeft de gemeente de productafspraken te veel laten bepalen door Alle-r-hande zelf. Zij heeft de kwaliteit van de voorstellen niet systematisch beoordeeld. Als gevolg hiervan is van gemiddeld 55% van de afspraken niet duidelijk waarover zij gaan (specifiek) en is gemiddeld 56% niet meetbaar. Omdat de gemeente geen afspraken heeft gemaakt over hoe Alle-r-hande de nakoming van de afspraken verantwoordt, is van gemiddeld 63% van de afspraken het niet zeker of zij zijn nagekomen. Ook bij de afrekening van de subsidie over 2003 en 2004 heeft de gemeente zich niet laten leiden door de productafspraken. De zogenoemde vaststellingen waren onrechtmatig, omdat Alle-r-hande vanwege een positieve exploitatie moest terugbetalen.

De rekenkamer beveelt onder meer aan de budgetsubsidie voortaan daadwerkelijk te gaan gebruiken als middel om te sturen op door Alle-r-hande te leveren prestaties. Daarbij hoort een grotere aandacht voor productafspraken en minder betrokkenheid bij de exploitatie van Alle-r-hande. In een reactie onderschrijven B en W de conclusies van de rekenkamer grotendeels en nemen zij de aanbevelingen over.

Rapportenoverzicht >>
Minervahuis II, Meent 94 Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010
- 4172242 ____________________