Gemeente Heemskerk


dinsdag, 11 september 2007

Overgewicht een dik probleem: gemeente Heemskerk start met campagne Vet Gezond!

HEEMSKERK - In Nederland heeft een op de acht kinderen overgewicht (12,5%). In Heemskerk is 15,8% van de vier- tot vijftienjarigen te zwaar. Door overgewicht lopen kinderen meer risico op het ontwikkelen van ouderdomssuiker, ze kunnen moeilijker bewegen en sporten is al vaak een probleem. De gemeente Heemskerk gaat met steun van de provincie Noord-Holland het probleem van bewegingsarmoede en overgewicht onder de jeugd aanpakken met de campagne Vet Gezond!. Sportservice Noord-Holland, de GGD en ZorgBalans verzorgen de uitvoering van de campagne.

Bewegende kinderen ter illustratie van de campagne Vet Gezond!

Bewegende kinderen ter illustratie van de campagne Vet Gezond!

De campagne
De campagne bestaat uit een groot aantal activiteiten gericht op het bevorderen van gezond eten en bewegen bij kinderen en jongeren. Op 17 september gaat de campagne op een aantal basisscholen van start met Beter (Zw)eten, daarna volgen de activiteiten Fit, Food & Fun, Training beweegplezier vanaf 4 en sportclinics voor het basisonderwijs. Speciaal voor jongeren met overgewicht in het voortgezet onderwijs zal de cursus Real Fit worden opgezet.

Beter (Zw)eten
Voorzien van de ingrediënten voeding en beweging start dit schooljaar het project Beter (Zw)eten in groep 5 van zeven basisscholen in Heemskerk. Beter (Zw)eten wordt in september uitgevoerd op het Rinket, de Kariboe en de Otterkolken. Vier andere basisscholen worden uitgenodigd voor deelname na de kerstvakantie. Beter (Zw)eten wil kinderen goede leefstijlgewoonten aanleren. Dat is hard nodig omdat kinderen te weinig groente en fruit eten, vaker het ontbijt overslaan en onvoldoende bewegen. Het gevolg is dat steeds meer kinderen overgewicht ontwikkelen. Het project wil kinderen en hun ouders bewust maken van gezond en lekker eten. De focus ligt vooral op het belang van het ontbijt en het eten van groente en fruit. Daarnaast stimuleert het project kinderen tot een actieve leefstijl door het bevorderen van het dagelijkse buitenspelen en deelname aan sportactiviteiten. Dat gezond gedrag makkelijker toegepast kan worden in een gezonde schoolomgeving spreekt voor zich. Daarom krijgt de school adviezen en ondersteuning bij het realiseren van een gezond traktatiebeleid en gezonde 10-uurtjes, beweegactiviteiten voor overblijvende kinderen en naschools sporten. De jeugdgezondheidszorg van de GGD voert het project uit samen met ZorgBalans en Sportservice Noord-Holland.
---