RABOBANK: "Groei Nederland blijft solide"

11/09/2007 13:41



Rabobank Nederland



De oplopende verliezen in de Amerikaanse hypotheekmarkt hebben een kettingreactie op gang bracht die in bijna alle hoeken van de financiële markten in de VS en Europa te voelen was. Hoewel de wereldeconomie gezond is en tegen een stootje kan, is het aannemelijk dat vooral de Amerikaanse groei de wind flink tegen krijgt vanuit de huizenmarkt. Volgens het vandaag verschenen Economische Kwartaalbericht van de Rabobank zijn de gevolgen voor Nederland echter beperkt. Dalende werkloosheid en oplopende lonen zullen het komende jaar het consumentenvertrouwen steunen. Daarnaast zorgt het beperkte aanbod van woningen er voor dat de Nederlandse huizenprijzen, in tegenstelling tot die in de VS, blijven stijgen.

De economen van de Rabobank verwachten dat de Nederlandse economie dit en volgend jaar met circa 2'% groeit. De conjuncturele top strekt zich daarmee uit tot een plateau. Hoewel alle componenten aan deze groei bijdragen, vallen de binnenlandse bestedingen dit jaar tijdelijk iets terug. Mede door de zachte winter groeide de economie vroeg in het jaar maar langzaam, waardoor de jaargroei lager uit zal komen dan vorig jaar en ook lager dan eerder verwacht. Onderliggend blijft de conjunctuur echter sterk, wat zich uit in oplopende spanningen op de arbeidsmarkt en toenemende loon- en prijsdruk. Van een serieuze oververhitting is dit en volgend jaar vooralsnog geen sprake terwijl deze factoren wel zullen bijdragen aan een gezonde consumptiegroei.

Huizenprijzen blijven stijgen door krappe markt
De Nederlandse woningmarkt blijft voorlopig krap. De nieuwbouwproductie van woningen daalt, de bouwbranche vindt lastig voldoende gekwalificeerd personeel en het aantal verstrekte nieuwbouwvergunningen daalt aanzienlijk. Vooralsnog lijkt er weinig terecht te komen van de plannen van de regering om meer woningen te bouwen. Een gunstige bijwerking hiervan is dat er een stevig fundament onder de huizenprijs wordt gelegd. Terwijl in de Verenigde Staten de huizenmarkt een rem is voor de economie, kunnen via het stijgende vermogen van huizenbezitters de Nederlandse huizenprijzen de consumptiegroei juist ondersteunen. De keerzijde van de medaille is echter dat de betaalbaarheid van woningen, vooral voor starters, verder achteruitgaat.

En verder
Het Economische Kwartaalbericht staat ook stil bij de rentegevoeligheid van het bedrijfsleven, de voordelen van kilometerbeprijzing en hoe China de banden aanhaalt met de grondstofrijke landen van Afrika.

Het Economisch Kwartaalbericht is te downloaden op www.rabobankgroep.nl/kennisbank





http://www.rabobankgroep.nl/kennisbank