Ministerie van Defensie

11-09-2007 13:30

VAN MIDDELKOOP ONTMOET SECRETARIS-GENERAAL VN

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft in New York een bespreking gehad met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon. Ze spraken onder meer over de NAVO-operatie in Afghanistan, de situatie in Afrika, UNIFIL en de missies in Darfur.

Van Middelkoop liet Ban weten dat het onderzoek ter voorbereiding op een besluit over de Nederlandse militaire bijdrage aan ISAF na 1 augustus 2008 niet voor het einde van de zomer is afgerond. Hij zei het van groot belang te achten dat de Verenigde Naties een grotere rol in Afghanistan opeisen. Ook drong de minister er sterk op aan dat de VN een kantoor van de UN Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) opent in het zuiden van het land. Volgens Van Middelkoop kan dat een belangrijke impuls geven aan de opbouw in Helmand, Kandahar en Uruzgan. âNAVO is niet alleen verantwoordelijk in Afghanistanâ, aldus de bewindsman, âISAF is een âassistanceâ missie, die voor veiligheid en stabiliteit moet zorgen. ISAF moet de rechtmatig gekozen Afghaanse regering en internationale organisaties, al dan niet gouvermenteel, in staat stellen ontwikkeling op te pakken. Het wordt tijd dat de Verenigde Naties een grotere rol gaan spelen en die handschoen opnemenâ.

Ban Ki-moon stelde dat de Verenigde Naties hun aanwezigheid in Kabul onlangs hadden uitgebreid. Hij reageerde instemmend op het Nederlandse voorstel een speciale VN-vertegenwoordiger voor Uruzgan te benoemen zolang er geen permanent VN-kantoor wordt geopend in het zuiden. Van Middelkoop ziet dit als een positieve ontwikkeling en noemde het VN-initiatief een âbelangrijke tussenstapâ.

Ban Ki-moon, net terug van een bezoek aan Darfur, gaf aan dat de VN meer tijd nodig heeft eenheden te genereren voor de militaire vredesmacht in Darfur (UNAMID). Eind 2007 zou deze naar het gebied moeten gaan, zodat de aanwezige troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Darfur (AMIS) van 7.000 militairen kan groeien naar 26.000. De Sudanese regering stemde eerder dit jaar in met deze gemengde vredesmacht. Ban Ki-moon heeft vertrouwen in een spoedige oplossing. Wel benadrukte hij het gebrek aan belangrijke ondersteunende capaciteiten, vooral op het gebied van luchttransport. Nederland heeft al eerder aangeven te onderzoeken of en hoe Nederland de missie eventueel zou kunnen steunen, mogelijk met een medische eenheid. Van Middelkoop zei er van overtuigd te zijn dat een vredesmacht kansen biedt om de situatie daadwerkelijk te verbeteren.

Tot slot sprak de secretaris-generaal zijn waardering uit over de beginselbereidheid van Nederland het zogenoemde Hariri-tribunaal te huisvesten in Den Haag. Het VN-tribunaal is ingesteld om de verdachten van de moord op de Libanese oud-president Rafik Hariri te berechten. Hariri kwam in februari 2005 in Beiroet om het leven door een bomaanslag.

Later deze week spreekt Van Middelkoop nog met onder anderen minister van Defensie Robert Gates, onderminister Gordon England en minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Gerelateerde links:
Minister van Middelkoop bezoekt Verenigde Staten