Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 11 september 2007 070911

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2380, of Museum Het Valkhof, 024-3608805.

Veel extra bestedingen in binnenstad door Herculaneum-expositie

De tentoonstelling 'De Laatste Uren van Herculaneum' in Museum Het Valkhof heeft vorig jaar tot aanzienlijke extra bestedingen in Nijmegen geleid. 'Herculaneum' trok een record-aantal van ruim 121.000 bezoekers, waaronder maar liefst 21.500 kinderen en jongeren. De tentoonstelling trok een gemiddelde van 7800 bezoekers per week. Deze mensen kwamen vooral van buiten de regio Nijmegen, en genereerden zo'n 3,5 miljoen euro omzet.

Hiervan werd zo'n 1,2 miljoen euro in het museum besteed. Nog eens 2,3 miljoen werd buiten het museum uitgegeven. Met name de Nijmeegse horeca profiteerde sterk van de tentoonstelling. Circa 82% van de bezoekers gaf vooral geld uit aan eten en drinken, en 15% aan winkelen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de economische en toeristisch-promotionele effecten van de expositie. Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Nijmegen. Daarvoor zijn onder meer 346 willekeurige bezoekers ondervraagd. Naar verwachting zal 'Herculaneum' ook de komende tijd nog tot extra uitgaven leiden. Veel bezoekers geven aan naar Nijmegen en het museum te willen terugkeren. Zij willen ook vrienden en familie aanraden eens naar Nijmegen en het museum te gaan.

'Herculaneum' heeft volgens de onderzoekers ook een positief effect gehad op het imago van Nijmegen. Bij 39% van de bezoekers leidde het bezoek aan de tentoonstelling tot een positiever beeld van Nijmegen. Bij de andere bezoekers bleef het beeld ongewijzigd. Het rapportcijfer van de bezoekers voor de stad was een 7,5.

'De Laatste Uren van Herculaneum' was van 1 december 2006 tot en 18 maart 2007 in Museum Het Valkhof te zien. De tentoonstelling presenteerde kunstschatten uit Herculaneum, het Romeinse stadje dat in het jaar 79 verwoest werd door een uitbarsting van de Vesuvius. Het was na de expositie over de Gebroeders van Limburg de tweede grote publiekstrekker voor Museum Het Valkhof en Nijmegen. De volgende grote publiekstentoonstelling van Museum Het Valkhof heet 'Luxe en Decadentie, leven aan de Romeinse goudkust' en start in augustus 2008. Ook bij deze tentoonstelling zullen Museum Het Valkhof en de ondernemers in Nijmegen weer samenwerken om aantrekkelijke arrangementen te kunnen aanbieden. Op dit moment loopt in het museum, na een massaal bezochte opening, de tentoonstelling '70's in Nijmegen, tien krejatieve aksiejaren'.


---

Korte Nieuwstraat 66511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen