Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA bezorgd over berichten over ontslagen in de thuiszorg

In de media wordt steeds vaker bericht over massale ontslagen en kwaliteitsvermindering in de thuiszorg als gevolg van de aanbestedingen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De PvdA-fractie is bezorgd over deze berichten. PvdA-raadslid Annemiek Kropman heeft daarom een brief gestuurd aan het Haarlemse College van B&W, waarin wordt gevraagd naar de situatie in Haarlem.

In de media is het onderwerp 'ontslagen in de thuiszorg als gevolg van de WMO' steeds vaker in de aandacht. Er zijn berichten over het teruglopen van de kwaliteit van de zorg, gedwongen (massa-) ontslagen en druk op medewerksters om als alphahulp te gaan werken met de daarbij horende ongunstige arbeidsvoorwaarden. Onlangs werd in de Tweede Kamer gemeld dat het al om 5000 werknemers zou gaan. De vakbonden verwachten nog meer ontslagen.

PvdA-raadslid Annemiek Kropman: "Ook de gemeente Haarlem heeft onlangs de thuiszorg aanbesteed in het kader van de WMO. Bij die aanbesteding zou de kwaliteit even zwaar wegen als de prijs. Ook zouden medewerkers zoveel mogelijk worden overgenomen door de bedrijven die de aanbesteding hebben gewonnen. Het lijkt er nu op dat elders in het land de kwaliteit van de thuiszorg door de aanbesteding wel degelijk achteruit is gegaan en de werkgelegenheid van de medewerkers onder druk staat. Wij willen daarom van het Haarlemse stadsbestuur weten hoe dit in Haarlem gaat".

De PvdA heeft in haar brief de volgende vragen gesteld aan het College van B&W:


1. Zijn er aanwijzingen, die duiden op (massa-) ontslagen in de thuiszorg in Haarlem?


2. Zijn er aanwijzingen die erop duiden dat (bijna) ontslagen medewerkers in de thuiszorg door zorgaanbieders (door de gemeente Haarlem gegund) onder druk gezet worden om als alphahulp aan de slag te gaan bij deze zorgaanbieders?


3. Zijn er aanwijzingen dat de kwaliteit van de thuiszorg in het kader van de huishoudelijke hulp in Haarlem inderdaad achteruitloopt?


4. Zoja, is het college voornemens haar invloed aan te wenden deze situatie ten gunste te beïnvloeden?

*** EINDE PERSBERICHT ***