Gemeente Utrecht

Drie nieuwe jongerenruimtes in Leidsche Rijn

Het college heeft het voornemen om drie nieuwe jongerenruimtes te realiseren in Leidsche Rijn. In deze ruimtes kunnen jongeren elkaar ontmoeten en meedoen aan activiteiten van Doenja Dienstverlening. Dit zijn activiteiten zoals cursussen en huiswerkbegeleiding. Jongeren kunnen ook naar de jongerenruimte komen om gebruik te maken van een computer, om muziek te luisteren of gewoon voor een praatje. Op dit moment is er in Leidsche Rijn alleen een tijdelijke jongerenruimte aan de Kruidenlaan in Parkwijk. De nieuwe jongerenruimtes komen in Parkwijk-Zuid, in Terwijde en in de Centrale Zone.

De nieuwe jongerenruimtes zijn nodig omdat het aantal kinderen en jongeren (8-24 jaar) in Leidsche Rijn de komende jaren snel zal groeien. Het is belangrijk dat er plekken zijn waar jongeren terecht kunnen. Voor allerlei cursussen en activiteiten op het gebied van sport en cultuur kunnen jongeren nu terecht in de multifunctionele clusters Voorn, Waterwin en het Zand. Deze multifunctionele ruimtes zijn echter niet geschikt als 'huiskamer' waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Daarom is gezocht naar andere locaties waar dit wel mogelijk is.

Locaties
Het college wil de drie nieuwe jongerenruimtes op de volgende plekken realiseren:
- Parkwijk-Zuid: nabij het voorzieningen- en winkelcentrum Parkwijk
- Terwijde: in of nabij het winkelcentrum

- Centrale Zone: locatie zal nog nader worden bepaald bij de ontwikkeling van dit gebied

De ruimte in Parkwijk-Zuid zal waarschijnlijk het eerst worden gerealiseerd. De gemeente streeft naar 2009. De planning is echter afhankelijk van de overige plannen in dat gebied en de exacte locatie. De locatie in of nabij het winkelcentrum in Terwijde zal er tussen 2009-2011 zijn. De jongerenruimte in de Centrale Zone zal het laatst worden gerealiseerd. Een precieze locatie moet nog worden bepaald. Wanneer deze bekend is, zal er ook meer duidelijkheid zijn over de termijn waarop deze accommodatie er komt.

Inspraak
De jongerenruimtes staan niet op zichzelf, maar maken ieder deel uit van een gebied waar meer gebouwd zal worden. Wanneer de plannen concreet zijn, wordt voor de omwonenden inspraak georganiseerd. Dit zal gaan over de ontwikkelingen in het hele gebied, inclusief de jongerenruimte. Jongeren worden zoveel mogelijk betrokken bij de nieuwe jongerenruimte. Ze kunnen meedenken over zaken zoals de indeling en inrichting van de ruimtes. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met hun wensen, zodat het ook echt een ruimte wordt waar zij zich thuis voelen.

Jongerenwerk
Doenja Dienstverlening is verantwoordelijk voor het jongerenwerk in Leidsche Rijn. Het jongerenwerk is bedoeld om jongeren naast school, in hun eigen wijk, een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. De jongerenwerkers onderhouden nauwe contacten met de jongeren en kunnen ook helpen als ze problemen hebben. Jongeren die op straat door jongerenwerkers of door de politie worden aangesproken op hun gedrag, kunnen worden doorverwezen naar de activiteiten van het jongerenwerk.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Simone Kok, telefoon: 030- 286 82 34.