Voedsel en Waren Autoriteit

Geen technisch mankement aan Octopus in Beek en Donk

11 september 2007 - nieuwsbericht

Afgelopen vrijdag raakten twee jongens van 14 jaar ernstig gewond op een kermis in Brabant toen de gondel van de Octopus waarin zij zaten losraakte. Er zijn geen technische tekortkomingen aan de Octopus zelf ontdekt die leidden tot het ongeval. De gondel raakte los door het ontbreken van de beveiliging die losraken moet voorkomen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit samen met de politie en het Openbaar Ministerie vrijdagnacht startte. Het ongeval is dan ook geen aanleiding voor de VWA om onderzoek te doen naar de veiligheid van vergelijkbare toestellen.

De VWA heeft het toestel verzegeld. Het toestel mag pas weer in gebruik worden genomen nadat de VWA met de exploitant nadere afspraken heeft gemaakt over de manier waarop de beveiliging wordt gegarandeerd. Het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van het ongeval loopt nog. Hierover kunnen geen mededelingen worden gedaan.

Een van de jongens is met hersenletsel opgenomen in het ziekenhuis. De ander liep diverse kneuzingen op maar is inmiddels weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Het ongeluk gebeurde vrijdag 7 september rond 23.15 uur op het Piet van Thielplein. De attractie Octopus is ook wel bekend als Spin of Polyp