Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw onderzoek in Schotland: rookvrije horeca zorgt voor daling hartinfarcten Minder hartinfarcten door rookvrije horeca

Den Haag, 11 september 2007 - Het rookvrij maken van de horeca levert een enorme gezondheidswinst op. Dat wordt bewezen in Schotland. Het aantal hartinfarcten is daar met respectievelijk 17% gedaald nadat sinds maart 2006 er niet meer in cafés en restaurants wordt gerookt. "Ook Nederland mag straks dit soort effecten verwachten als vanaf 1 juli 2008 de rookvrije horeca een feit zal zijn. Er zal een spectaculaire winst worden geboekt op het gebied van hart- en vaatziekten", zegt Lies van Gennip van STIVORO.

Cijfers in Schotland (StOPIT) tonen aan dat in een jaar tijd het aantal hartinfarcten en vaatziekten is gedaald met 17%. Voordat rookvrije horeca een feit was, was de daling jaarlijks slechts 3%. Deze cijfers werden gepresenteerd op een internationaal congres over meeroken in Edinburgh. Eerder bleek dat ook in Ierland sinds de invoering van het rookverbod in 2004 het aantal hartaanvallen met 11% daalde. Van Gennip: "Het is dus goed dat Nederland meegaat in de Europese stroom van rookvrije horeca. Dit onderzoek bewijst dat er goede resultaten zijn te boeken. Die resultaten zien we straks ook terug in ons land."

///


Noot voor de redactie,