Senternovem


11-09-2007 | Redress procedure

Als u een projectvoorstel hebt ingediend ontvangt u na enige tijd het evaluatierapport van de EC. In de begeleidende brief hierbij (de 'initial information letter') wordt verwezen naar de 'redress procedure'. Deze procedure is nieuw in KP7, en biedt u de mogelijkheid om de EC te verzoeken een geconstateerde tekortkoming in het evaluatierapport te herstellen. U zou het kunnen vergelijken met een bezwaar- of beroepsprocedure, maar de 'redress procedure' is aanzienlijk beperkter dan wij in Nederland gewend zijn.

In Nederland is het in principe altijd mogelijk om een bezwaar in te dienen tegen het besluit van een bestuursorgaan, mits dit op tijd wordt ingediend. Het besluit wordt dan heroverwogen, meestal ook inhoudelijk. Dit is niet het geval bij de 'redress procedure': alvorens deze te gebruiken dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen, en de 'redress procedure' zal zich alleen richten op het evaluatieproces, en niet op de inhoud. Tijdens de 'redress procedure' wordt het wetenschappelijk of technisch oordeel van de experts die het rapport opstelden niet in twijfel getrokken. Hieronder treft u de voorwaarden voor het gebruik van de redress procedure aan.
* De coördinator moet een 'request for redress' indienen, vóór de datum die in de initial information letter wordt genoemd.
* Er moet sprake zijn van een bewijsbare tekortkoming in de wijze waarop het voorstel is geëvalueerd.

* De tekortkoming moet betrekking hebben op de eligibility check óf het evaluatieproces.

* Als de tekortkoming betrekking heeft op het evaluatieproces, dan moet bovendien worden aangetoond dat deze tekortkoming heeft geleid tot een lagere score op één of meer evaluatiecriteria, én deze lagere score weer invloed heeft op de uiteindelijke beslissing of het project wel of geen funding krijgt.
* Geen invloed op de uiteindelijke beslissing is er bijvoorbeeld als het project ook laag scoort op de niet betwiste evaluatiecriteria, en daardoor bij voorbaat weinig kans maakt.

Als uw 'request for redress' aan bovenstaande voorwaarden voldoet zal het voorstel opnieuw worden geëvalueerd. De scores uit de herevaluatie zijn definitief, en kunnen ook lager zijn dan in de eerste evaluatie.

Wij raden u aan om een realistische afweging van uw kansen te maken voordat u kiest voor het indienen van een 'request for redress'. Is het duidelijk zichtbaar en aantoonbaar dat de EC zich heeft vergist bij een evaluatie, dan maakt u een goede kans op herevaluatie. Is uw keuze echter enkel gebaseerd op het feit dat u het op technische of wetenschappelijke gronden oneens bent met het oordeel van de experts, dan is de kans op slagen klein. De EC zelf doet op haar website dan ook het uitdrukkelijke verzoek om geen ongefundeerde 'speculative requests for redress' in te dienen.