Nederlands Jeugdinstituut


Jeugdthesaurus

Het NJi werkt aan een Jeugdthesaurus, in samenwerking met RIVM, TNO, ZonMw en het Ministerie van VWS.

Een thesaurus is een lijst van begrippen gebaseerd op de natuurlijke taal, die in samenhang met elkaar worden getoond; er zijn relaties van algemenere begrippen naar specifiekere begrippen en er zijn synoniemen en spellingvarianten opgenomen. Bij de meeste begrippen staat een definitie, waardoor de thesaurus ook als een woordenboek te gebruiken is.

De Jeugdthesaurus zal het begrippenkader uit de jeugdsector bevatten met als doel:

* vastleggen van begrippen die nodig zijn om informatie vindbaar te maken en om informatie/kennis uit te wisselen;
* het autoriseren van de inhoud van de begrippen;
* optimaliseren van de werking van zoekmachines; het inlezen van thesaurustermen en hun onderlinge relaties levert betere zoekresultaten op;

* bevorderen van de eenheid van taal; de definities uit de Jeugdthesaurus bevorderen de communicatie tussen beroepskrachten in het veld.

Eind 2007 is een eerste versie van de Jeugdthesaurus op internet beschikbaar voor het veld. Heeft u vragen over de Jeugdthesaurus, mailt u dan naar .

De Jeugdthesaurus is een onderdeel van de al bestaande Thesaurus Zorg en Welzijn. Deze thesaurus is een gezamenlijk product van het Nederlands Jeugdinstituut / NJi, MOVISIE en Vilans. De Thesaurus Zorg en Welzijn vindt u op www.thesauruszorgenwelzijn.nl.