Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt snelle bespreking bevindingen Commissie Bossuyt over Maatschappelijke Oriëntatie (11/09/07)

Het vormingsprogramma Maatschappelijke Oriëntatie (MO) is een belangrijk onderdeel van het Vlaamse inburgeringsbeleid. Toch schiet de ontwikkeling en opwaardering van dit onderdeel niet op. Het uniforme handboek, gebaseerd op de conclusies van de Commissie Bossuyt, werd tijdens de hoorzitting van 24 mei 2006 aangekondigd voor begin 2007.

In maart echter stelde minister Keulen dat de uitwerking van het handboek MO door het Vlaams Minderhedencentrum een teleurstelling was en dat een nieuwe planning werd uitgewerkt. Tegen 1 december 2007 zou men klaar zijn met de inhoud; waarna het boek verder kan worden afgewerkt en gedrukt.

In diezelfde commissie werd de vraag gesteld wanneer het geplande debat rond de bevindingen van de Commissie Bossuyt zou worden gevoerd. Immers, het verslag van deze commissie kon niet worden geamendeerd, maar over de conclusies kon wel uitgebreid gedebatteerd worden. De minister koos er echter voor dit debat uit te stellen ten einde de problematiek geen onderwerp van de verkiezingen te laten worden. Ondertussen zijn zowel de gemeente- en provincieraadsverkiezingen als de federale verkiezingen achter de rug.

Een goed vormingsprogramma Maatschappelijke Oriëntatie is volgens de N-VA cruciaal voor het verder uitbouwen van een Vlaams inburgeringsbeleid dat van samen-leven in diversiteit een pluspunt maakt. Daarom stelde Vlaams parlementslid Gino De Craemer ondertussen een schriftelijke vraag aan minister Keulen. De Craemer wil weten hoe het zit met het aangepaste tijdpad en vraagt de minister ook wanneer de conclusies van de Commissie Bossuyt in het parlement zullen worden besproken. Hij benadrukt daarbij dat het belangrijk is dit debat nu te voeren, zodat de uitwerking van het handboek met de resultaten van deze bespreking rekening kan houden.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be