Ingezonden persbericht


Schippersinternaten vragen Tweede Kamer ophoging budget met 7 miljoen euro

DEN HAAG - De werkgevers (Censis/Nevis) en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en RMU in de sector Schippersinternaten hebben vanmiddag (11 september) symbolisch de noodklok geluid in de hal van de Tweede Kamer.

Namens de sociale partners bood Ad Driesprong, voorzitter van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Schippersinternaten, de voorzitters en leden van de Commissies Jeugd en Gezin en Verkeer en Waterstaat een petitie aan met het klemmend verzoek de nood in de sector met het toekennen van totaal 7 miljoen euro (structureel) op te lossen.

Directeuren en leden van ondernemingsraden van schippersinternaten waren getuige van de aanbieding van de petitie. Daags tevoren hadden sociale partners een persbijeenkomst georganiseerd in Nieuwspoort waar de problematiek uiteen is gezet.

Een ophoging van het jaarlijks budget met 7 miljoen euro is nodig om de kwaliteit te verbeteren en het personeel een marktconformele beloning te bieden.

Met meer personeel kunnen de internaten hun roosters rond krijgen en daardoor medewerkers bijscholen, kinderen naar activiteiten brengen (denk aan sport). De 600 medewerkers in de 18 internaten hoeven dan niet langer hun vrije tijd op te offeren voor kinderverjaardagen, oudercontacten, schoolcontacten, etc. Hiervoor is 4 miljoen euro nodig.

Voor een marktconforme beloning door een overgang van de CAO Schippersinternaten naar de CAO Jeugdzorg - op basis van de aanbevelingen in het arbeidsvoorwaardenonderzoek van de Human Capital Group - is 3 miljoen euro meer subsidie nodig.

De voorzitters van de commissies Jeugd en Gezin (Pierre Heijnen) en Verkeer en Waterstaat (Rob Kortenhorst) lieten in een reactie weten het rapport serieus met hun fractiespecialisten te gaan bekijken. Toezeggingen over meer geld werden niet gedaan. Het rapport (met petitie) wordt officieel in procedure genomen.

Petitie aan de Tweede Kamer (toevoegen s.v.p.)


---- --
Den Haag, 11 september 2007.

PETITIE SECTOR SCHIPPERSINTERNATEN

Aan de voorzitters en de leden van de Tweede-Kamercommissies Jeugd en Gezin en Verkeer en Waterstaat.

Eensgezind luiden wij als werkgevers en werknemersorganisaties de noodklok over de problemen in de sector Schippersinternaten. Gisteren in Nieuwspoort en vandaag in de Tweede Kamer.

Als sociale partners in het Overleg Arbeidsvoorwaarden Schippersinternaten
- NEVIS/CENSIS en ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en RMU - maken wij u deelgenoot van onze zorgen in de 18 internaten waarin wij 1.050 kinderen huisvesten, verzorgen en opvoeden. Wij danken u voor uw bereidheid om naar ons te luisteren wat ons beweegt.

De schippersinternaten voelen zich door de overheid (het Ministerie voor Jeugd en Gezin) als stiefkinderen behandeld. Met de kracht van het argument willen wij bepleiten dat onze sector met een financiële injectie van structureel 7 miljoen euro een gezond perspectief kan worden geboden. Daar is durf en moed voor nodig van de politiek.

Onze circa 600 medewerkers en de vereniging van ouders confronteren u als volksvertegenwoordigers met de sterk teruglopende kwaliteit van onze dienstverlening. De grenzen zijn bereikt en alle rek is eruit.

Deze dramatische situatie leidt tot frustraties, demotivatie en vertrek van medewerkers die altijd zo loyaal zijn geweest, maar door de zware werkbelasting de schippersinternaten vaarwel zeggen. Het heeft gelukkig nog niet geleid tot ongelukken en ongevallen, maar als deze trend zich doorzet dan loopt ook deze sector onverantwoorde risico's. Wij willen geen kinderen alleen moeten laten op een internaat, wij willen geen onverantwoord aantal kinderen per groepsleider, maar wij worden daar door de financiering toe gedwongen. Dit moet ook voor u als Tweede-Kamerleden reden zijn tot zorg.

De wal gaat het schip keren. De belangen van de kinderen staan bij ons hoog in het vaandel. We hebben verdriet dat we onze kinderen wier ouders in trekkende beroepen werkzaam zijn niet meer de kwaliteit kunnen bieden waar ze recht op hebben. En de ouders piekeren zich suf hoe het verder moet.

In een amendement van uw commissieleden mevrouw Kant (SP) - 700.000 euro voor achterstallig onderhoud in de subsidiëring in 2007 - en een motie van de heer Van der Vlies (SGP) met de opdracht aan de verantwoordelijke Minister met de sector in overleg te gaan is eerder nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de problematiek.

Het Ministerie houdt echter de boot af. Het bestuurlijk overleg met de werkgevers op 6 september jl. werd overschaduwd door een verkeerd beeld dat ambtenaren over onze sector hebben. We zijn geen soort kinderopvang! Wij zijn veel meer: EEN ZORGINSTELLING waarin huisvesting, verzorging en opvoeding centraal staan.

Sociale partners hebben de Human Capital Group opdracht gegeven voor een vergelijkend onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden in onze sector ten opzichte van andere sectoren in het zorg- en welzijnsveld.

Uit het onderzoeksrapport dat wij u zo meteen overhandigen blijkt dat de pedagogische medewerkers (tweederde van ons personeel) ten opzichte van de CAO Jeugdzorg en de andere sectoren zo'n 5.000 euro bruto per jaar minder verdienen. Geen gelijk loon voor gelijke arbeid. Dat vinden wij als werkgevers en werknemersorganisaties volstrekt onacceptabel.

Hoe komen we uit de problemen? Het gaat ook hier om geld: met structureel totaal 7 miljoen euro extra kunnen we de kwaliteit van de dienstverlening in de internaten en de arbeidsvoorwaarden daadwerkelijk verbeteren.


. Met meer personeel kunnen we onze roosters rond krijgen en daardoor medewerkers bijscholen, kinderen naar activiteiten (denk aan sport) brengen. Onze medewerkers hoeven dan niet langer hun vrije tijd op te offeren voor kinderverjaardagen, oudercontacten, schoolcontacten, etc. Hiervoor is 4 miljoen euro nodig.


. Voor een marktconforme beloning door een overgang van de CAO Schippersinternaten naar de CAO jeugdzorg - op basis van de aanbevelingen in het rapport - is 3 miljoen euro meer subsidie nodig.

Nogmaals, geachte volksvertegenwoordigers, wij luiden de noodklok. Wij verzoeken u met klem onze noodkreet ter harte te nemen en onze sector financieel tegemoet te komen.

Voorkom dat we vastlopen in ons werk!

Den Haag, 11 september 2007.


---- --