Gemeente Abcoude


Onderzoek naar tevredenheid over huishoudelijke zorg

Huishoudelijke hulp viel tot 1 januari 2007 onder de uitvoeringsorganen van de AWBZ. Met de invoering van de Wmo zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor deze vorm van hulp. De gemeente wil graag weten of mensen die gebruik maken van hulp bij het huishouden tevreden zijn hierover. Alleato (centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling) heeft in opdracht van de gemeente Abcoude eind 2006 onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de gebruikers van hulp in de huishouding, een zogenaamde 0-meting. Dit werd gefinancierd door de provincie Utrecht. Later kan de gemeente dit onderzoek herhalen, waardoor de gemeente de oude en de nieuwe situatie kan vergelijken.

In Abcoude zijn er 168 vragenlijsten uitgezet, hiervan hebben 100 mensen gereageerd. Dat is een respons van 59%. De respons is zo hoog dat de resultaten representatief zijn voor de groep die in Abcoude huishoudelijke hulp ontvangt. Van de cliënten die in de gemeente Abcoude huishoudelijke hulp ontvangen, is 18% man en 81% vrouw (van 1% is het geslacht onbekend). 57% van de cliënten is ouder dan 80 jaar, slechts 8 % is jonger dan 60 jaar. 56% is weduwe/weduwnaar, 24% is gehuwd en 19% is alleenstaand. En 3 procent is buiten Nederland geboren.

Thuiszorg of andere hulp?
Het overgrote deel van de respondenten ontvangt hulp van een medewerker van de thuiszorg. Een derde deel van de respondenten ontvangt naast de huishoudelijke hulp nog andere zorg van de thuiszorgorganisatie. Voor de helft van de respondenten heeft de tijd tussen de indicatie en de daadwerkelijke hulpverlening niet langer geduurd dan 4 weken.

Het overgrote deel van de cliënten is tevreden tot zeer tevreden over de hulp die zij krijgt. Slechts een klein deel is ontevreden tot zeer ontevreden. Een overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat de hulp goed tot helemaal aansluit op hun behoefte en een klein deel vindt dat niet tot helemaal niet het geval.

Het complete onderzoek, inclusief percentages en grafieken, kunt u bekijken op deze website onder Producten & Diensten/Zorg & Welzijn.