Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag Den Haag, 11 september 2007 Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44
E-mail gzp@hpa.agro.nl

NIEUWE CIJFERS VOOR TRITICALERASSEN

In de Aanbevelende Rassenlijst voor 2008 staan geen nieuwe rassen van triticale. Wel zijn er actuele cijfers vastgesteld van de aanbevolen rassen. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

Het actuele overzicht van de raseigenschappen is opgenomen in de bijlage. De vermelde waarden zijn de gemiddelde resultaten over de jaren 2002 tot en met 2007.

De CSAR zorgt voor het voortbestaan van de Aanbevelende Rassenlijst. Die dreigde per 1 februari 2006 te verdwijnen door de nieuwe Zaaizaad- en Plantgoedwet. De rassenlijst ondersteunt telers van akkerbouwgewassen echter bij het verhogen van het rendement uit hun bouwplan. Alle schakels uit de keten stemden om die reden in met het voortzetten van publicatie van de rassenlijst. Dit gebeurt, net als de organisatie van het bijbehorende onderzoek, onder de vlag van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

De CSAR beslist formeel over de samenstelling van de lijst. Deskundigen van het bedrijfsleven bereiden de beslissingen inhoudelijk voor. Dit gebeurt in acht gewaswerkgroepen. Met het bijbehorende onderzoek is jaarlijks circa één miljoen euro gemoeid. Kweekbedrijven, telers en verwerkende industrie brengen dit bedrag bijeen. Dezelfde partijen verzochten het Hoofdproductschap Akkerbouw, het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en Plantum NL om de instelling van de CSAR.


---