Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verburg op werkbezoek bij besmet bedrijf blauwtong

Persbericht | 11-09-2007

"Vreselijk wat er gebeurt voor de dieren, ondernemers en gezinnen die het treft. Dit moet er toe aanzetten dat er zo snel mogelijk een vaccin voor het blauwtongvirus beschikbaar komt." Dat zei minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag tijdens een werkbezoek aan een veehouderijbedrijf in Maasdam. Op dit bedrijf waren zijn zowel besmette schapen als besmette runderen aanwezig.

Verburg heeft tijdens haar bezoek aangegeven bezorgd te zijn over de situatie. Het blauwtongvirus verspreidt zich vele malen sneller dan vorig jaar. Vorig jaar eind augustus/begin september 2006 waren er nog slechts enkele gevallen van blauwtong in de provincie Limburg geconsteerd, zijn er nu 1702 gevallen. Hier is een aantal mogelijke oorzaken voor. Het is denkbaar dat de verspreiding dit jaar gestart is vanuit verschillende haarden terwijl de verspreiding vorig jaar startte vanuit slechts één haard. Ook is het mogelijk dat het virus dit jaar sneller verspreidt, ondanks de relatief koele zomer. Er zijn namelijk veel meer (tot 10 keer zoveel) knutten gevangen dan vorig jaar.

De verschijnselen zijn ernstiger dan vorig jaar, met name bij schapen. Er zijn meer schapen ziek en ook gaan er meer schapen dood. In de afgelopen periode zijn ongeveer twee maal zoveel dode schapen door Rendac opgehaald als vorig jaar. Of de schapen daadwerkelijk zieker zijn dan vorig jaar, wordt door GD-Deventer nader onderzocht.