Gemeente Lingewaal


eerste paal euroton-woningen in Vuren de grond in eerste paal eurotonwoningen_kl.jpg

Op 11 september 2007 sloeg burgemeester Loes van Ruijven-van Leeuwen samen met wethouder Griedo Bel de eerste paal voor de euroton-wongingen aan de Poldersekade in Vuren. De nieuwe bewoners van deze woningen waren aanwezig bij de officiële handeling.

De bouw van deze euroton-woningen is uniek voor Lingewaal en misschien zelfs wel voor Nederland. De drie huizen kosten namelijk precies 100.000,--, vrij op naam. Wat als een prijsvraag begon, wordt nu werkelijkheid. In 2005 liet de gemeente Lingewaal drie projectontwikkelaars een ontwerp maken. Omdat uit onderzoek was gebleken dat er veel vraag was naar goedkope huizen, was dit voor de gemeente het belangrijkste criterium. Aannemersbedrijf J. van Daalen uit Arkel kwam als winnaar uit de bus. De plannen voor de euroton-woningen gaven de doorslag. De drie euroton-woningen maken deel uit van een plan van zeventien woningen. Deze tussenwoningen kosten - de naam zegt het al - slechts 100.000 euro. Woningstichting Ideaal Wonen uit Lingewaal heeft haar medewerking verleend aan dit project om starters op de woningmarkt een kans te geven op een betaalbare koopwoning. In het kort komt het er op neer dat de woning met een korting van 33,3% op de von-prijs kan worden gekocht. Daar tegenover staat dat de woning bij wederverkoop moet worden aangeboden aan Ideaal Wonen. Bij de verkoop wordt de winst (of het verlies) gedeeld. De woningen worden ontwikkeld door Aannemersbedrijf J. van Daalen B.V..

Deze woningen geven de wijk een meer evenwichtig beeld. Vuren-west wordt zo zeer gevarieerd, zowel in vorm, kleur als in prijs. Mensen met een kleine beurs kregen op deze manier de kans om een woning te kopen.