Ingezonden persbericht


Hondsrug College heeft landelijke primeur met E-Teaching

EMMEN - Leerlingen die hun docent opnemen op video tijdens de lessen. Het gebeurt sinds kort op het Hondsrug College in Emmen. Het registreren van de lesstof gaat niet om het controleren van de leraar, maar om het creëren van een unieke database met lessen. Die database kunnen leerlingen vanuit huis benaderen.

John Pals, IT-specialist op het Hondsrug College is samen met docent Ruud Bennaars de bedenker van E-Teaching, een nieuwe vorm van onderwijs. "Het is de bedoeling dat leerlingen van de ICT-opleiding de lessen gaan opnemen en er instructievideo's van maken van ongeveer vijf minuten. De filmpjes moeten een hoog Discoverygehalte krijgen."

Het Hondsrug College wil de filmpjes beschikbaar stellen voor docenten en voor leerlingen. "Veel van wat in de lessen wordt besproken of geleerd wordt vergeten of gewoon niet opgeslagen in de hersenen van de scholieren. De filmpjes bieden wat dat betreft uitkomst. Stel dat een leerling moeite heeft met Duitse naamvallen. Dat kan hij op gaan zoeken in het Duitse leerboek, maar dan snapt hij het misschien nog niet. Of hij logt in, in de database van school, hij zoekt het filmpje op en ziet de leraar Duits de naamvallen uitleggen. De leraar wordt niet meer lastig gevallen en kan zijn tijd aan nuttiger zaken besteden en de leerling is gelukkig omdat hij het voor zijn ogen nog een haarfijn krijgt uitgelegd. Oefenstof is daarmee altijd voorhanden. Ook als een scholier bijvoorbeeld geen biologie in zijn pakket heeft en toch de werking van het hart wil weten kan hij straks inloggen in onze database."

Volgens John Pals kunnen deze videofilms voor alle lessen worden ingezet. Een aantal docenten heeft al toegezegd de hoofdrol op zich te willen nemen. "Ik verwacht niet dat er veel weerstand zal zijn bij de docenten. Ze staan namelijk al voor de klas, het is hun dagelijkse werk en het is bedoeld voor intern gebruik."



Ingezonden persbericht