Socialistische Partij afdeling Oss

Nusent? De stekker ligt er uit

11-09-2007 * De energiebedrijven Essent en Nuon zullen definitief niet fuseren. De twee energiebedrijven konden het niet eens worden over de machtsverhoudingen na de fusie. De raden van bestuur en de raden van commissarissen hebben vastgesteld dat er geen basis meer is voor het voortzetten van het fusieproces.

Toen de fusiebesprekingen in februari van dit jaar begonnen, werd overeengekomen dat de aandeelhouders van Nuon een belang van 45 procent zouden krijgen en die van Essent (waaronder Brabant) 55 procent. Op die aanvankelijke afspraak werd tijdens het verdere verloop van de onderhandelingen door Nuon teruggekomen. De voorgestelde verdeling was gemaakt op basis van cijfers over 2005. In de periode daarna heeft Nuon financieel echter beter gepresteerd dan Essent, dit wilde men terug zien in een nieuw af te spreken verdeelsleutel.

Ook het gegeven dat Nuon meer bedrijfsinformatie van Essent wilde dan vooraf afgesproken, leidde tot ergernis aan beide kanten. Nuon was bang voor zogenaamde lijken in de kast van Essent. Essent daarentegen wilde niet dat haar bedrijfsgeheimen aan Nuon werden gegeven zonder de zekerheid te hebben dat de fusie doorging.

In een speciaal belegde commissievergadering Bestuur en Middelen vertelde de heer Boersma (voorzitter RvB Essent) dat de fusie, op dat moment, naar alle waarschijnlijkheid zou worden afgeblazen maar dat er voor Essent ook leven was na de mislukte fusie. Op de vraag of hij hier al een voorschotje op wilde nemen ging hij, begrijpelijk, niet in.

De SP Statenfractie houdt de ogen en oren open wat betreft de toekomst van Essent. Uit de reacties die zij ontvingen op de actie 'Nusent? Nu niet! Nooit niet!', kan worden opgemaakt dat men geen verkoop van aandelen wil en men de wens uitspreekt dat Nutsvoorzieningen bij de overheid horen en niet aan de grillen van de markt mogen worden overgelaten. De SP heeft de taak hierop toe te zien.