Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060725000

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over achterstallig onderhoud op scholen voor voortgezet onderwijs. (Ingezonden 11 september 2007)


1
Wat is uw oordeel over de tv-uitzending over achterstallig onderhoud op VO-scholen? 1)


2
Is het waar dat de kosten voor het achterstallig onderhoud circa 200-300 miljoen bedragen? Zo ja, gaat u extra budget vrijmaken om deze achterstand op te lossen? Zo neen, wat is dan het juiste bedrag?


3
Kunt u een overzicht aan de Kamer sturen van de VO-scholen met achterstallig onderhoud?


4
In hoeverre wordt het achterstallig onderhoud veroorzaakt door het feit dat VO-scholen hiervoor zelf verantwoordelijk zijn geworden?


5
Klopt het dat gemeentes in bepaalde gevallen hun budget niet voor huisvesting van scholen inzetten, maar voor andere doelen? Wat is hierover uw oordeel? 2)


6
Deelt u de mening dat gemeenten voldoende budget voor huisvesting van VO-scholen moeten vrijmaken? Wilt u overwegen om het budget hiervoor te oormerken? Zo neen, hoe gaat u ervoor zorgen dat het achterstallig onderhoud op VO-scholen wordt voorkomen?


7
Bent u van oordeel dat de huidige taakverdeling tussen scholen en gemeenten rond huisvesting, onderhoud en nieuwbouw naar tevredenheid verloopt? Geeft deze verdeling van verantwoordelijkheden voldoende mogelijkheden om de doelstellingen rond kleinschalig onderwijs en de bestrijding van segregatie te bereiken? Is er voldoende afstemming tussen scholen en gemeenten?


1) Netwerk, 3 september 2007

2) Trouw, 6 september 2007