Siemens

Persbericht

0709.972

Duistland, dinsdag 11 september 2007

IAA 2007:

Multifunctioneel en onderhoudsvrij Innovatieve piëzo-technologie optimaliseert bandenspanningbewakingssystemen

Bandenspanningbewakingssystemen vergroten de veiligheid op de weg en verbeteren het rijcomfort. Het systeem waarschuwt de bestuurder wanneer lage bandenspanning wordt gedetecteerd. Lage bandenspanning is een gevaar voor de veiligheid en kan leiden tot drie procent hoger brandstofverbruik vanwege hogere wrijving tussen de band en de weg. Siemens VDO ontwikkelde de nieuwe generatie
bandenspanningbewakingssystemen die de banden controleren en veiligheidsinformatie direct communiceren naar het voertuig en de bestuurder. Het nieuwe systeem maakt in plaats van een traditionele batterij gebruik van een piëzo-element voor de elektrische stroomvoorziening.

De traditionele bandenspanningbewakingssystemen meten de bandenspanning en temperatuur direct bij het ventiel en maken gebruik van een radiofrequentie om de gegevens te verzenden naar een antenne aan de zijkant van het voertuig. Het nieuwe Intelligent Tire System (ITS) van Siemens VDO integreert de sensor, het communicatiesysteem en de elektronica voor identificatie en verwerking in één module, die direct in de band wordt gemonteerd.

Het ITS detecteert automatisch bandgegevens en verzendt deze naar de systeembesturing. Waar nodig ontvangt de bestuurder vitale bandeninformatie, zoals de bandenspanning en de beladingsstatus van het voertuig. Om het optimaal functioneren van deze systemen te ondersteunen, kan de statusinformatie ook worden verstuurd naar andere elektronische voertuigsystemen, zoals de remassistentie, het stabiliteitsprogramma of het stuursysteem. Het bedrijf is van plan het ITS te integreren in intra voertuig communicatie- en mobiele veiligheidsnetwerken. Een band die is uitgerust met ITS kan bijvoorbeeld weggripgegevens verzamelen, deze aan andere bestuurders verzenden en ze zo waarschuwen voor wegomstandigheden. Daarmee wordt de band intelligent.

Daarnaast maakt het ITS van Siemens VDO gebruik van een piëzo-element ter vervanging van de batterij. Piëzo-elektriciteit is het vermogen van een kristal om een voltage te genereren onder de invloed van mechanische stress. Het effect is omkeerbaar omdat piëzo-elektrische kristallen, onder de invloed van een voltage dat van buitenaf wordt toegepast, een kleine, nauwkeurige en herhaalbare hoeveelheid van vorm veranderen. Siemens VDO is een pionier in piëzo-elektriciteit voor autotoepassingen en levert piëzo-injectoren voor injectiemotoren op diesel en benzine. In de directe injectietoepassingen op basis van piëzo-elektriciteit helpen piëzo-actuatoren de brandstofhoeveelheid regelen door een heel precieze dosering brandstof te injecteren. In het ITS wordt het piëzo-effect gebruikt om de elektrische stroom voor het systeem te genereren via de rotatie van de band. De eerste generatie van het ITS zal in productie worden genomen in 2011.

Er is een foto beschikbaar bij dit persbericht. U kunt de persfoto en de persinformatie downloaden op http://www.siemensvdo.com/press

Vragen van lezers en consumenten:
Bezoek voor meer informatie http://www.siemensvdo.com/contactus